H Διατλαντική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership) είναι το μεγαλύτερο εμπορικό deal στον κόσμο. Το οικονομικό της όφελος αποτιμάται σε 120 δισ. ευρώ για την ΕΕ και 95 δισ. ευρώ για τις ΗΠΑ. Εκτιμάται ότι θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στις εμπορικές συναλλαγές, καθώς θα αφορά 1,6 δισεκατομμύρια πολίτες και τα 2/3 του Παγκόσμιου ΑΕΠ.

Κύριο χαρακτηριστικό της συμφωνίας αυτής, είναι η έλλειψη διαφάνειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι απαγορεύεται κάθε πρόσβαση στα πρακτικά των διαπραγματεύσεων για τριάντα χρόνια. Στις 8 Ιουλίου, εγκρίθηκε ψήφισμα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Ε.Ε. 231 Ευρωβουλευτές τάχθηκαν κατά.

Μία εξ’ αυτών ήταν η Λόλα Σάντσεθ, μια δυναμική Ευρωβουλευτής των Podemos από την Καρθαγένη της Μούρθια. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση. Είναι μέλος στην Επιτροπή Ανάπτυξης (DEVE) και αναπληρώτρια στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου (ΙΝΤΑ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. To altsantiri.gr τη συνάντησε στις Βρυξέλλες και μας μίλησε για το colpo grosso που ετοιμάζουν ΗΠΑ-Ε.Ε.

LOLA SANCHEZ
Η 37χρονη Ευρωβουλευτής των Podemos, Λόλα Σάντσεθ,

Συνέντευξη στο Γιώργο Μπόσκο

Τι είναι η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP);

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι είναι μια αμιγώς εμπορική συμφωνία, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια πολιτική συμφωνία. Είναι ένα νέο ”Σύνταγμα” των πολυεθνικών εταιρειών που υπονομεύει τη νομοθετική εξουσία των κρατών. Mια επίθεση στην εθνική κυριαρχία και τη Δημοκρατία που παραβιάζει ακόμα και τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Αμερικανικής Κυβέρνησης είναι να ”κλείσουν” τη συμφωνία το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά ”αγκάθια”, στα οποία είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία. Αν αναλογιστούμε, ότι το τελικό κείμενο αναμένεται να ξεπεράσει τις 1000 σελίδες, πιστεύω ότι θα τεθεί προς ψήφιση μετά το τέλος της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι θα επιφέρει γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης στη παγκόσμια οικονομία, δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Όχι! Η TTIP ούτε ανάπτυξη θα φέρει ούτε νέες θέσεις εργασίας. Θα ευνοήσει τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τα hedge funds. Υπάρχουν αρκετοί ανεξάρτητοι ερευνητές, που δεν προέρχονται από την αριστερά, όπως αυτή του Jeronim Capaldo από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Tufts (GDAE), που αναφέρει ότι η Διατλαντική συμφωνία θα οδηγήσει στη συρρίκνωση του Παγκόσμιου ΑΕΠ, των μισθών και θα οδηγήσει σε χιλιάδες απολύσεις.

Ποιος ο απώτερος στόχος της TTIP και πως θα επηρεάσει την καθημερινότητά μας;

Η TTIP είναι, ουσιαστικά, μια επίθεση των ΗΠΑ στις αναδυόμενες οικονομίες των χωρών των BRICS. Βάζοντας το κέρδος πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και αγνοώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (World Trade Organization), οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβάλλουν την κυριαρχία τους, όχι μόνο γεωοικονομικά αλλά και γεωστρατηγικά. Όσον αφορά την ζωή μας, η TTIP συνιστά απειλή για το περιβάλλον και τη διατροφή μας. Η Ευρώπη – εδώ και χρόνια- ακολουθεί ιδιαίτερα αυστηρή πολιτική στις εισαγωγές προϊόντων. Η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου, θα επιτρέψει την εισαγωγή γενετικών τροποποιημένων προϊόντων που παράγουν οι Αμερικανικοί Κολοσσοί σε μεγάλες ποσότητες. To ίδιο ισχύει και για το περιβάλλον. Στην Ευρώπη, οι νεοφυείς επιχειρήσεις πρέπει να αποδείξουν ότι δεν χρησιμοποιούν τοξικές ουσίες πριν ξεκινήσουν την παραγωγή προϊόντων. Αντίθετα, στις ΗΠΑ, δεν υπάρχει τέτοιος νομικός περιορισμός. Αν τελικά ψηφιστεί αυτή η συμφωνία, η νομοθεσία των ΗΠΑ θα ισχύει και στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαία Επίτροπος, Σεσίλια Μάλμστρομ, όταν της ετέθη το ερώτημα για το πώς θα καταφέρει να αντισταθεί στις πιέσεις εκατομμυρίων πολιτών, απάντησε: ”δεν παίρνω εντολές από Ευρωπαίους πολίτες”.

Θα συμφωνήσω μαζί της. Έχει απόλυτο δίκαιο. Η συγκεκριμένη κυρία παίρνει τις εντολές της κυρίως από τη Γερμανία και την κ. Μέρκελ. Επίσης, να προσθέσω ότι η κ. Μάλστρομ διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τις πολυεθνικές εταιρείες και τα λόμπυ. Αυτά είναι τα αφεντικά της. Απλά, σας αναφέρω δύο αριθμούς. Το 96% των συναντήσεών της που είχε για την TTIP ήταν με εκπροσώπους των βιομηχανιών και 4% με κοινωνικούς φορείς. Οπότε, μπορείτε να φανταστείτε ποιος είναι ο αληθινός ”συγγραφέας” της συμφωνίας.

Γιατί διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις υπό άκρα μυστικότητα;

Διότι γνωρίζουν ότι σκοτώνουν τη Δημοκρατία. Η σιωπή είναι ο μόνος δρόμος για να συνεχίσουν. Οι πολίτες, ωστόσο, διαισθάνονται τι πρόκειται να φέρει αυτή η συμφωνία. Γνωρίζουν ότι η TTIP συνιστά απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις προσωπικές τους ελευθερίες. Την ίδια ώρα, αρκετοί συνάδελφοί μου, εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για την TTIP και λένε: ”ας αφήσουμε την Commission να κάνει τη δουλεία της”. Είναι απίστευτο! Σκεφτείτε, επίσης, πόσο δύσκολο είναι για τους πολίτες να ενημερωθούν. Το σύστημα δε θέλει με τίποτα να χυθεί φως. Αυτός είναι, άλλωστε, είναι κι ο λόγος που στην Ισπανία, τα συστημικά ΜΜΕ έχουν εντολές να σιωπούν και να μην προβάλλουν το συγκεκριμένο θέμα.

Στην TTIP υπάρχει ρύθμιση που αφορά τον διακανονισμό αντιδικιών μεταξύ κυβερνήσεων και πολυεθνικών εταιρειών…

Αυτός είναι ο ρόλος του ISDS (Σύστημα επίλυσης διαφορών επενδυτή-κράτους). Κάθε εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα να μηνύει μια χώρα με ευνοϊκούς όρους μέσω του εν λόγω παράλληλου δικαστικού συστήματος, όταν η ίδια θεωρεί ότι θίγονται τα συμφέροντά της. Για παράδειγμα, όταν το κράτος νομοθετεί προς όφελος των πολιτών. Έτσι, αρκετές εταιρείες θα μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ακόμα και αν παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη Δημοκρατία.

Σε ποια έγγραφα έχετε πρόσβαση;

Έχω πρόσβαση μόνο στις προτάσεις που καταθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις ΗΠΑ σε κάθε γύρο των διαπραγματεύσεων. Πηγαίνω σε ένα δωμάτιο, υπογράφω ένα συμφωνητικό εχεμύθειας, παραδίδω κάθε ηλεκτρονική συσκευή, ώστε να μη μπορώ να κάνω αντίγραφα και βρίσκομαι υπό τη συνεχή επίβλεψη ενός υπαλλήλου της Commission. Ωστόσο, δεν έχω πρόσβαση στο κείμενο της συμφωνίας. Κανένας Ευρωβουλευτής δε γνωρίζει τι διαπραγματεύονται. Και φυσικά, δεν έχουμε τη δυνατότητα να καταθέσουμε τροπολογίες…

Ποιος μπορεί να καταθέσει τροπολογίες;

Οι τεχνοκράτες!

Και ποιος είναι ο επικεφαλής των τεχνoκρατών;

Ένας ”συμπαθητικός” συμπατριώτης μου με άψογες διαπροσωπικές και επικοινωνιακές δεξιότητες. Ο Ιγκνάθιο Γκαρθία Βενθέρο. Όλοι τον αγαπούν εδώ. Δεν είναι απίστευτο; Ένας -μόνο- άνδρας ”εκπροσωπεί” το κράτος κοινωνικής πρόνοιας και τη Δημοκρατία στην Ευρώπη.

Δηλαδή, ένας άνθρωπος που δεν είναι εκλεγμένος διαπραγματεύεται την TTIP;

Ακριβώς. Ένας τύπος που παίρνει τις εντολές του από την κ. Μάλστρομ, τον κ. Γιούνκερ και την κ. Μέρκελ… Αυτός είναι, δυστυχώς, ο αντιδημοκρατικός χαρακτήρας των θεσμών στην Ε.Ε. Η Ευρώπη έχει αφεντικά που κάνουν κουμάντο στην Ελλάδα, την Ισπανία και στις υπόλοιπες χώρες, αγνοώντας τη λαϊκή εντολή.

Πιστεύετε ότι μπορεί να διαρρεύσει το κείμενο της TTIP πριν τεθεί προς ψήφιση;

Οι μόνοι που έχουν πρόσβαση στο κείμενο τη συμφωνίας, αυτή τη στιγμή, είναι οι τεχνοκράτες. Έχω την πεποίθηση ότι κάποτε θα αρχίσουν να διαρρέουν όλο και περισσότερες πληροφορίες στον Τύπο. Θα το ήθελα πολύ! Κάθε μέρα, οι τεχνοκράτες διαβάζουν και επεξεργάζονται εκατοντάδες έγγραφα. Έχω την ελπίδα ότι κάποιος μέσα από την Commission θα αναλογιστεί τις τραγικές συνέπειες της συμφωνίας και θα σκεφτεί το κοινό συμφέρον. Να πει: ”Θα το διαρρεύσω, επειδή ο κόσμος πρέπει να ξέρει”. Το περιμένω και πιστεύω ότι θα συμβεί…LOLA GIORGOS

 

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας