Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποδέχτηκε επισήμως τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο των Απομάχων, σηματοδοτώντας την έναρξη της διήμερης επίσκεψης του Ρεπουμπλικανού προέδρου στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παραστεί αύριο το πρωί στους εορτασμούς για την εθνική γιορτή της 14ης Ιουλίου.

Η θωρακισμένη λιμουζίνα του προέδρου Τραμπ πέρασε στις 17.35 (ώρα Ελλάδας) τη βόρεια πύλη του κτιρίου που οικοδομήθηκε τον 17ο αιώνα, επί Λουδοβίκου ΙΔ΄, για τους βετεράνους τραυματίες των πολέμων. Από το 1840 εκεί βρίσκεται ο τάφος του Ναπολέοντα.

Οι δύο πρόεδροι, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, αντάλλαξαν σύντομη χειραψία και κατόπιν συζήτησαν για λίγα λεπτά και πόζαραν για τις καθιερωμένες φωτογραφίες.

Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών, οι πρόεδροι κατευθύνθηκαν προς τον τάφο του Ναπολέοντα, με τον Εμανουέλ Μακρόν να αφηγείται στον Τραμπ την ιστορία του Βοναπάρτη και το πώς αναγορεύτηκε αυτοκράτορας το 1804.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ενδιαφέρθηκε κυρίως για την εκστρατεία του Ναπολέοντα στη Ρωσία το 1812. Στάθηκαν επίσης για λίγα λεπτά μπροστά από τον τάφο του στρατάρχη Φερντινάν Φος, του διοικητή του γαλλικού στρατού (1917) και κατόπιν όλων των συμμαχικών δυνάμεων, μέχρι τη νίκη τους στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1918.

Οι δύο πρόεδροι θα έχουν στη συνέχεια συνομιλίες στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου. Μαζί με τις συζύγους τους, θα δειπνήσουν το βράδυ στο Jules Verne, ένα πολυτελές εστιατόριο στον δεύτερο όροφο του Πύργου του Άιφελ.

Αύριο θα παραστούν μαζί στη στρατιωτική παρέλαση στα Ηλύσια Πεδία.

Κοινή συνέντευξη Τύπου

Εμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να προωθήσουν το “ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο”.

Αναφερόμενος στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, ο Γάλλος ηγέτης είπε ότι “σέβεται την απόφαση” του Ρεπουμπλικανού προέδρου να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, υπογραμμίζοντας όμως ότι ο ίδιος “παραμένει δεσμευμένος” σε αυτή τη συμφωνία.

“Σέβομαι την απόφαση του προέδρου Τραμπ. Από την πλευρά μου, παραμένω δεσμευμένος στη συμφωνία του Παρισιού και στη βούλησή μου να ακολουθήσω το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας και να προχωρήσω, βήμα προς βήμα, σε αυτά που προβλέπει”, είπε ο Μακρόν.

Σημείωσε εξάλλου ότι θα συνεχίσει να συζητά με τον Τραμπ για τη συμφωνία του Παρισιού, παρά τις διαφορές μεταξύ τους στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι συμφώνησε με τον Τραμπ να αναλάβουν οι δύο χώρες κοινή δράση για την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος και της προπαγάνδας μέσω του διαδικτύου.

Για τη Συρία, ο Μακρόν είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Τραμπ έχουν ζητήσει από τους διπλωμάτες των χωρών τους να σχεδιάσουν εντός των επόμενων εβδομάδων μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία που θα προετοιμάζει το μέλλον της χώρας.

“Αναφορικά με την κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία, ιδίως στην οικοδόμηση ενός οδικού χάρτη για τη μεταπολεμική περίοδο” είπε. Ωστόσο, τόνισε ότι η Γαλλία δεν θεωρεί πλέον “την αποχώρηση και την καθαίρεση του Μπασάρ αλ Άσαντ ως αναγκαία προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Γαλλίας” στις συζητήσεις για τη Συρία.

“Ουσιαστικά αλλάξαμε το γαλλικό δόγμα όσον αφορά τη Συρία για να μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα και να εργαστούμε πολύ στενά με τους εταίρους μας, ιδίως με τις ΗΠΑ”, είπε.

Επιμένοντας στην “ισχυρή σχέση” μεταξύ Ουάσινγκτον και Παρισιού, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι απόψε το βράδυ θα έχει ένα “φιλικό δείπνο” με τον Τραμπ στον Πύργο του Άιφελ. “Μπορώ χωρίς δισταγμό να σας πω ότι το βράδυ θα έχουμε στον Πύργο του Άιφελ ένα δείπνο μεταξύ φίλων. Επειδή είμαστε οι εκπρόσωποι δύο χωρών που συνδέονταν ανέκαθεν και επειδή έχουμε οικοδομήσει μια ισχυρή σχέση, στην οποία παραμένω δεσμευμένος επειδή είναι σημαντική για τις δύο χώρες μας”, κατέληξε.

Ντόναλντ Τραμπ

Η σχέση των ΗΠΑ με τη Γαλλία είναι «αναλλοίωτη» διαβεβαίωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Για μία ακόμη φορά ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους υπερασπίστηκε τον γιο του, τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, στην υπόθεση με τη Ρωσίδα δικηγόρο, τονίζοντας ότι είναι ένας «θαυμάσιος νέος», ο οποίος συνάντησε μία νομικό από τη Ρωσία όχι μία νομικό της ρωσικής κυβέρνησης.

Εξάλλου, όπως τόνισε ο ίδιος οι περισσότεροι άνθρωποι θα είχαν αυτήν τη συνάντηση, εάν τους παρουσιαζόταν η ευκαιρία που παρουσιάστηκε στον γιο του.

Άλλωστε, όπως τόνισε, δεν συνέβη τίποτα στη συνάντηση με τη Ρωσίδα δικηγόρο κι ο γιος του δεν έκανε κανένα σφάλμα.

Στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι κάτι θα μπορούσε να γίνει με σεβασμό στην συμφωνία του Παρισιού και σημείωσε «θα δούμε τι θα συμβεί».

Τόνισε επιπλέον ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να ηγηθούν στις προσπάθειες της προστασίας του περιβάλλοντος.

Για το θέμα της ασφάλειας, ο Ντόναλντ Τραμπ επισήμανε ότι συζήτησε με τον Εμανουέλ Μακρόν τους τρόπους που οι ΗΠΑ και η Γαλλία μπορούν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε αυτόν τον τομέα.

Σχετικά με το Ιράκ και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η χώρα του και οι σύμμαχοί της πρέπει να εργαστούν από κοινού για να διασφαλίσουν ότι η νίκη στη Μοσούλη θα παραμείνει νίκη.

Επιπλέον, ο Τραμπ ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός που εφαρμόζεται στη Συρία αποδεικνύει ότι ο συζητήσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνιστούν μια επιτυχία. Όπως σημείωσε, ο ίδιος εργάζεται για να τεθεί σε ισχύ μια νέα κατάπαυση του πυρός και σε άλλη περιοχή της Συρίας.

Αναφορικά με το εμπόριο, ο Ρεπουμπλικάνος δήλωσε ότι ΗΠΑ και Γαλλία πρέπει να επιδιώξουν τη σύναψη συμφωνιών που είναι «αμοιβαίες και δίκαιες».

Για την Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι εργάζεται για την επίτευξη εμπορικών συμφωνιών με το Πεκίνο, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι ο πρόεδρός της Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε πιθανόν να κάνει περισσότερα για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας.

(AΠΕ-ΜΠΕ)ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας