Επιμένει ο Γκουαϊδό – Καλεί σε νέες κινητοποιήσεις και συζητά στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ
Ο ηγέτης της ενισχυμένης από τις ΗΠΑ αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό, παρά τις συνεχόμενες αποτυχημένες προσπάθειες να καταλάβει την εξουσία, συνέχισε την  Πέμπτη 9 Μαΐου να καλεί τους υποστηρικτές του σε μαζικές διαδηλώσεις, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης Έντγκαρ Σαμπράνο.

Ωστόσο το πιο ανησυχητικό ήταν πως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει και επίσημα τη στρατιωτική επέμβαση από τις ΗΠΑ προκειμένου να απομακρύνει τον εκλεγμένο πρόεδρο Νίκολας Μαδούρο, ο οποίος χαίρει της υποστήριξης του στρατού και ενός πολύ μεγάλου κομματιού του λάου.

Ο δεξιός πολιτικός δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πλαισιωμένος από βουλευτές της αντιπολίτευσης πως «το Σάββατο [αύριο] θα επιστρέψουμε στους δρόμους (…) σε όλες τις επαρχίες της Βενεζουέλας».

Είπε επίσης ότι θα ζητήσει να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) για να συζητηθεί ο «διωγμός» μελών της Εθνοσυνέλευσης.

Ακόμη ο Γκουαϊδό, ο οποίος έχει δηλώσει πως δεν αποκλείει το να ζητήσει να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ για την ανατροπή του Μαδούρο, υπογράμμισε πως η αντιπολίτευση χρειάζεται να «αποτιμήσει όλες τις επιλογές της με υπεύθυνο τρόπο».

«Σαν σήμερα πριν από 200 χρόνια, ο [απελευθερωτής της χώρας Σιμόν] Μπολίβαρ ενέκρινε την είσοδο 5.000 βρετανών λεγεωνάριων στον αγώνα για την ανεξαρτησία», είπε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε πως οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από αυτούς «που συνεργάζονται» με το στρατόπεδό του.

Η κυβέρνηση Μαδούρο από την άλλη είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook