Επικίνδυνη συμμαχία Ορμπάν και Σαλβίνι στις ευρωκλογές – «Αν κερδίσει η Αριστερά, η Ευρώπη θα γίνει ισλαμικό χαλιφάτο»
Οι ακροδεξιοί  Βίκτορ Όρμπαν και Ματέο Σαλβίνι έχουν βρει ο ένας στο πρόσωπο του άλλου έναν στενό σύμμαχο, ενώ η μεταξύ τους σχέση σηματοδοτεί πολλές και ανησυχητικές εξελίξεις για το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης.

«Η διάθεση ήταν πράγματι υπέροχη μεταξύ των δύο εκπροσώπων του ακροδεξιού στρατοπέδου στην Ευρώπη: ξεπέρασαν τον εαυτό τους σε αμοιβαίους επαίνους και προφανώς είδαν μόνο ένα μεγάλο, πρωταρχικό πρόβλημα στην Ευρώπη: ότι η ΕΕ δεν είναι υπό την ηγεσία ανδρών όπως αυτοί», τονίζει η Die Welt.

«Θέλω να συνεργαστώ με δυναμικούς, ζωντανούς τύπους», δήλωσε ο Όρμπαν, λέγοντας ότι η πολιτική τάξη της ΕΕ είναι «κουρασμένη και ανίσχυρη». «Ελπίζω ότι θα βγουν νέες δυνάμεις που θέλουν να κάνουν κάτι να συμβούν», είπε, και κατέληξε στο συμπέρασμα, «η Ευρώπη χρειάζεται τον Ματέο Σαλβίνι».

Ο Σαλβίνι ήρθε επίσημα στη Βουδαπέστη ως υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, όμως οι πολιτικές επεκτάσεις της επίσκεψης ήταν πολύ μεγαλύτερες. Ο Όρμπαν βλέπει σε αυτόν τον νέο, τον πραγματικό εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Δεξιάς. Σε συνέντευξή του στο «La Stampa» χαρακτήρισε τον Σαλβίνι ως τον «σημαντικότερο άνθρωπος στην Ευρώπη». Και μήνες πριν είπε ότι «ο Σαλβίνι είναι ο ήρωάς μου». Ο Σαλβίνι, από την πλευρά του, δήλωσε για τον Όρμπαν  πως «είναι ένας θεσμός στην Ευρώπη».

Ο Σαλβίνι έχει στόχο να συσπειρώσει την Ακροδεξιά στην Ευρώπη και για αυτό ξεκίνησε μια πραγματική ευρωπαϊκή πολιτική εκστρατεία στις 8 Απριλίου: Για να συγκροτήσει την Ευρωπαϊκή Συμμαχία των λαών και των εθνών.

Τα ιδρυτικά μέλη της, είναι η γερμανική AfD, το Αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας FPÖ, ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν λε Πεν στη Γαλλία, καθώς και οι «Αληθινοί Φινλανδοί» και το ακροδεξιό κόμμα της Δανίας. Στη συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη ο Σαλβίνι δήλωσε ότι δεν ξερει πόσα κόμματα θα ενταχθούν στη νέα συμμαχία. «Αλλά ελπίζω ότι θα είμαστε πολύ ισχυροί, γιατί αν η αριστερά κερδίσει, η Ευρώπη θα γίνει ισλαμικό χαλιφάτο» ισχυρίστηκε ο ηγέτης της Λέγκας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι είπε μάλιστα ότι απόψεις τους αντιπροσωπεύουν μια νέα «εναλλακτική για την Ευρώπη». Και ευχαρίστησε τον Όρμπαν για τις «υπέροχες απόψεις» του στην πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa. Εκεί είχε ασκήσει κριτική εναντίον του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), επειδή επιθυμεί να συνεργαστεί με αριστερούς και φιλελεύθερους, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας.

Οι δύο άντρες δε φαίνονται ακόμα διατεθειμένοι να αφήσουν ανεκμετάλλευτες τις σχέσεις με το ΕΛΚ. Αντίθετα υποστηρίζουν πως θα ήταν καλύτερα εάν αυτό σκλήρυνε τη γραμμή του σε θέματα όπως το μεταναστευτικό. Ο Σαλβίνι δήλωσε ότι εάν το ΕΛΚ αγκαλιάσει τις απόψεις του Όρμπαν, θα ήταν χαρά να συνεργαστεί μαζί του, ενώ ο Όρμπαν συνέχισε τον συλλογισμό δηλώνοντας πως «το ΕΛΚ πρέπει να συμπεριλάβει τις απόψεις του Σαλβίνι».

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook