Ένα βήμα πριν τον «γκρεμό» οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας – Ξεκινά η επιβολή των δασμών
  • Σε κρίσιμο σημείο οι συζητήσεις ΗΠΑ – Κίνας
  • Ξεκινά από σήμερα η επιβολή των τιμωρητικών δασμών 25%
  • «Παγκόσμια απειλή» ένας γενικευμένος εμπορικός πόλεμπς

Σε κρίσιμο σημείο έχουν φτάσει οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας, καθώς οι τελωνειακοί δασμοί ύψους 200 δισεκατομμυρίων σε κινέζικα προϊόντα επιβάλλονται σήμερα, Παρασκευή 10 Μαΐου, την ίδια ώρα που στην  Ουάσινγκτον οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Κίνας για το εμπόριο ολοκλήρωσαν την πρώτη από τις δύο μέρες των συζητήσεων τους, σε μια απόπειρα να αποφευχθεί ένας γενικευμένος εμπορικός πόλεμος, που όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, αλλά και το ΔΝΤ, θα ήταν «παγκόσμια απειλή».

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε, ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν συζήτησαν για περίπου 90 λεπτά χθες και αναμένεται να συναντηθούν ξανά σήμερα. Δεν έγιναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους όταν ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες.

Πριν οι διαπραγματευτές των δύο χωρών καθίσουν ξανά στο τραπέζι σήμερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έχει αυξήσει τους τελωνειακούς δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων στο 25% από το 10%. Οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ μετά τις 00:01 (07:01 ώρα Ελλάδας).

Διάφορα καταναλωτικά προϊόντα, από κινητά ως υπολογιστές, από είδη ιματισμού ως παιγνίδια, θα ακριβύνουν σχεδόν αυτόματα.

Ενώ οι αρχικές συνομιλίες είχαν προχωρήσει και πολλοί μιλούσαν με αισιοδοξία για το αποτέλεσμα, τελικά η Κίνα  την περασμένη εβδομάδα, αναθεώρησε το προσχέδιο της συμφωνίας και υπαναχώρησε από ορισμένες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, για μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η αμερικανική κυβέρνηση.

Έτσι, ο ευέξαπτος  Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε διατάσσοντας να αυξηθούν οι τιμωρητικοί δασμοί, κάτι που είχε ανασταλεί τον Ιανουάριο. Η Κίνα δήλωσε πως θα αναγκαστεί να απαντήσει με ανάλογα μέτρα.

Έκτοτε, ο δεκάμηνος εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη έχει κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες των δύο χωρών.

Ο Τραμπ χθες είπε ότι στρέφεται πλέον σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 325 δισεκ. δολαρίων που ως τώρα έχουν μείνει αλώβητα από τον εμπορικό πόλεμο, διαμηνύοντας ότι και σε αυτά θα επιβληθεί τιμωρητικός δασμός 25%.

Η κυβέρνηση Τραμπ απαιτεί από το Πεκίνο μείωση του τεράστιου αμερικανικού ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών, «διαρθρωτικές αλλαγές», τον τερματισμό της «εξαναγκαστικής» μεταφοράς τεχνολογιών, την προστασία της αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας. Ακόμη, απαιτεί να τερματιστούν οι μεγάλες επιδοτήσεις στις κρατικές εταιρείες, όπως αυτές που προβλέπει το στρατηγικό σχέδιο της κινεζικής κυβέρνησης ώστε η χώρα να μετατραπεί σε πρωταθλήτρια στις τεχνολογίες κάθε είδους («Made in China 2025»).

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας Γκάο Φενγκ δήλωσε ότι η απόφαση του Πεκίνου ο Λίου να πάει στην Ουάσινγκτον παρά την αναγγελθείσα αύξηση των δασμών δείχνει την «απόλυτη ειλικρίνεια» της Κίνας ως προς την προσέγγισή της στη διένεξη. «Η αμερικανική πλευρά μας φόρεσε πολλές ταμπέλες πρόσφατα, [μίλησε για] “υπαναχώρηση”, για “προδοσία” κ.λπ. (…) Η Κίνα βασίζεται στην αξιοπιστία της, τηρεί τις υποσχέσεις της και δεν έχει αλλάξει ποτέ», είπε.

«Η Κίνα λυπάται βαθιά» όμως «δεν έχει άλλη καμία επιλογή παρά να λάβει μέτρα ανταπόδοσης», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου. Δεν διευκρίνισε ποια θα είναι τα μέτρα.
«Οι τρέχουσες συνομιλίες μπορεί να πάνε προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση», είπε πηγή ενήμερη για το περιεχόμενό τους. Η Κίνα μπορεί να κάνει κάποιες παραχωρήσεις ως προς τις αλλαγές που θέλει, ή να τις ακυρώσει τελείως, ή οι δύο πλευρές να τερματίσουν τις διαπραγματεύσεις χωρίς συμφωνία, εξήγησε.

Διάφορα καταναλωτικά προϊόντα, από κινητά ως υπολογιστές, από είδη ιματισμού ως παιγνίδια, θα ακριβύνουν σχεδόν αυτόματα.

Ο Ρεπουμπλικάνος, ο οποίος εφαρμόζει πολιτική προστατευτισμού στο πλαίσιο της πολιτικής του που συνοψίζει με το σύνθημα «πρώτα η Αμερική» — με στόχο κυρίως την αναδιαμόρφωση του διεθνούς σκηνικού ως προς το εμπόριο και την ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας — κατηγόρησε το Πεκίνο ότι αθέτησε δεσμεύσεις που ανέλαβε τους τελευταίους μήνες.

«Πλησιάζουμε πολύ σε μια συμφωνία, και τότε αρχίσουν να επαναδιαπραγματεύονται τη συμφωνία. Δεν μπορούμε να το ανεχθούμε αυτό. Δεν θα το ανεχθούμε αυτό», πέταξε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο.

Ο αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε ότι εάν δεν συναφθεί συμφωνία, οι ΗΠΑ θα αρχίσουν ξανά να κατασκευάζουν προϊόντα που σήμερα εισάγουν από την Κίνα. «Θα γίνει με τον τρόπο του παλιού καιρού, τον τρόπο που το κάναμε άλλοτε: θα φτιάχνουμε το δικό μας προϊόν», επέμεινε.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο υποχώρησε χθες, αν και οι απώλειες μετριάστηκαν κατά τι όταν ο Τραμπ είπε πως έλαβε μια «όμορφη» επιστολή από τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Οι τιμές του πετρελαίου και οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν, με τους επενδυτές να αναζητούν τοποθετήσεις που χαρακτηρίζονται ασφαλείς.

Δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη 9 Μαΐου  κατέδειξαν πως το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών τον Μάρτιο, κάτι που ίσως δώσει ένα πλεονέκτημα στην Αμερική.

Ανησυχία από την Ευρώπη – «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη»

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε το πρωί της Παρασκευής 10 Μαΐου πως η κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ αποτελεί τη σοβαρότερη απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη και απειλεί θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη», δήλωσε ο Λεμέρ στο CNews. «Σημαίνει πως οι εμπορικοί δασμοί θα αυξηθούν, λιγότερα αγαθά θα κυκλοφορούν στον κόσμο … και θέσεις εργασίας στη Γαλλία και στην Ευρώπη θα καταστραφούν».

Λύση επιθυμεί και ο ιάπωνας ΥΠΟΙΚ

Ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο εξέφρασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής 10 Μαίου πως ελπίζει οι δύο χώρες να λύσουν τα προβλήματα τους.

«Πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», τόνισε ο Άσο έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως μένει να φανεί αν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών θα καταφέρουν να κλείσουν μια συμφωνία που θα βάλει τέλος στην επιβολή υψηλότερων εισαγωγικών δασμών εκατέρωθεν.

«Αυτή η εμπορική διένεξη είναι ζήτημα που έχει μεγάλο ενδιαφέρον για όλο τον κόσμο. Η ανταλλαγή εμπορικών περιορισμών δεν θα ωφελήσει καμία χώρα. Τα όποια μέτρα για το εμπόριο πρέπει να συμμορφώνονται προς τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» κατέληξε

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook