Εμπλοκή και της Κύπρου διαφαίνεται μέσα από τα έγγραφα τα οποία αποκαλύπτουν πιθανή χρησιμοποίηση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Κύπρο από τη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca στις διαδρομές μαύρου χρήματος.

Ειδικότερα, αποκαλύφθηκε ότι η δικηγορική εταιρεία, μεταξύ άλλων χωρών, διατηρεί γραφεία και στη Λεμεσό.

Γίνεται επίσης αναφορά σε Ρωσική τράπεζα, που, όπως προκύπτει από κάποια έγγραφα, αποκαλείται “το πορτοφόλι του Πούτιν’‘ και επικεφαλής της είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ρώσου προέδρου.

Η συγκεκριμένη Ρωσική τράπεζα φέρεται να είχε συνεργασία με την RCB η οποία δραστηριοποιείται στην Κύπρο και να χρησιμοποιήθηκε ως “όχημα” για μυστικές μεταφορές εκατομμυρίων δολαρίων, μέσα από πλασματικά έγγραφα, μεταχρονολογημένες διαταγές και μη εγγυημένα δάνεια, προκειμένου να αποκτηθεί ο έλεγχος μέσων ενημέρωσης και μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων της Ρωσίας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, σε ανακοίνωση, ανέφερε ότι αξιολογεί τις πληροφορίες στο βαθμό που ενδεχομένως να αφορούν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και προβαίνει, όπου χρειάζεται, στις δέουσες ενέργειες.

Σχολιάζοντας την φερόμενη εμπλοκή της Κύπρου, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι φορολογικός παράδεισος και ότι ακολουθούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες σε θέματα που αφορούν το ξέπλυμα παράνομου χρήματος.

Εξ άλλου, σε ανακοίνωση της, η RCB Bank τόνισε ότι, ως θέμα πολιτικής, δεν παραχωρεί δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και επισημαίνει ότι ακολουθεί αυστηρά τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Επίσης ανέφερε ότι στις καθημερινές της δραστηριότητες εφαρμόζει διαδικασίες υψηλότατου επιπέδου που αφορούν την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ότι οι δραστηριότητες και οι διαδικασίες της υπόκεινται σε συνεχή λεπτομερή έλεγχο από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας