Έληξε η συνεδρίαση των G7 – Καμία εφικτή λύση για Συρία, καμία κύρωση στη Ρωσία

  • Καμία λύση δεν είναι εφικτή στη Συρία όσο παραμένει στην εξουσία ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ
  • Δεν προέκυψε η αναγκαία συναίνεση για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7) συμφώνησαν ότι καμία λύση δεν είναι εφικτή στη Συρία για όσο διάστημα παραμένει στην εξουσία ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το σύνολο των χωρών της G7 καθώς και οι αραβικές χώρες που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση (το Κατάρ, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία) και η Τουρκία υπογράμμισαν ότι «δεν υπάρχει μέλλον στη Συρία εφικτό με τον Μπασάρ αλ Άσαντ».

«Η G7 θα πει απολύτως ξεκάθαρα στη Ρωσία ότι αυτή η υποκρισία πρέπει να πάψει. Πρέπει πραγματικά και ειλικρινά να δεσμευθεί στην πολιτική διαδικασία για να καταφέρουμε να εξέλθουμε από αυτή την κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε», τόνισε ο Γάλλος υπουργός.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον αεροπορικής βάσης του συριακού στρατού προσέφεραν «ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας» για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

«Δεν προέκυψε η αναγκαία συναίνεση για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Αντζελίνο Αλφάνο.

Σε ό,τι αφορά την Συρία, ο Αλφάνο πρόσθεσε ότι μετά τις πρόσφατες τραγικές εξελίξεις «το σημείο εκκίνησης δεν μπορεί παρά να είναι η κατάπαυση του πυρός, που πρέπει να είναι ειλικρινής, να έχει διάρκεια και να είναι αποτελεσματική, από μέρους όλων των εμπλεκόμενων μερών».

Από την μεριά του, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναφέρθηκε στην στάση των Ηνωμένων Πολιτειών και υπογράμμισε: «Ο Ρεξ Τίλερσον είπε ξεκάθαρα ότι ψάχνουν μια οδό η οποία δεν θα είναι βίαιη και ούτε εκείνη της στρατιωτικής επιλογής». Ο Γκάμπριελ επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί της G7 συνεχίζουν πάντως να στηρίζουν χωρίς ενδοιασμούς τον Τίλερσον.

Αυτή η «στάση αναμονής» των υπουργών Εξωτερικών των επτά πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών του πλανήτη υιοθετήθηκε παρά τις δηλώσεις, σε υψηλούς τόνους, που είχε κάνει ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον σχετικά με επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Συρίας. «Η Μόσχα πρέπει να διαλέξει αν θέλει να συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του ‘Ασαντ ή όλου του υπόλοιπου κόσμου», είχε υπογραμμίσει ο Τζόνσον.