Παραιτήθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης στην Κύπρο λόγω «Ορέστη» (video)
  • Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ίωνας Νικολάου εξαιτίας των αποκαλύψεων για τον κατά συρροή δολοφόνο
  • Επικαλείται λόγους ευθιξίας
  • Εκκρεμεί το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον αρχηγό της Αστυνομίας
  • Αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του θύματος που βρέθηκε σε βαλίτσα

Υπό το βάρος των αποκαλύψεων και των παραλήψεων στην υπόθεση του serial killer , Νίκου Μεταξά, του επονομαζόμενου και «Ορέστη», όπως συστηνόταν στα θύματά του, παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου Ίωνάς Νικολάου.

«Παραιτήθηκα για λόγους πολιτικής ευθυξίας και μόνο» είπε.

H παραίτηση του είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί την Τετάρτη 1 Μαΐου με μια επιστολή του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

«Παραιτήθηκα για λόγους πολιτικής ευθιξίας και μόνο (…) Η συνείδηση και οι Αρχές μου, μου επιβάλλουν την παραίτηση», είπε ο Ιωνάς Νικολάου, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για την αστυνομία. Τόνισε όμως ότι οι ευθύνες δεν αγγίζουν μόνο την αστυνομία αλλά και την ίδια την κοινωνία της Κύπρου και πως η αναζήτηση των ευθυνών τους αφορά όλους. Μίλησε για ανεπαρκή διερεύνηση των καταγγελιών και άδικες κατηγορίες σε βάρος της κυβέρνησης και του ίδιου. Ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τον διορισμό ανακριτών για πλήρη και αντικειμενική διερεύνηση της πρωτοφανούς υπόθεσης που έχει σοκάρει την Κύπρο και όχι μόνο.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης του με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Ιωνάς Νικολάου τόνισε: «Υπέβαλα την παραίτησή μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τον ενημέρωσα για την απόφαση μου να παραιτηθώ από τη θέση του Υπουργού. Λόγοι πολιτικής ευθιξίας και μόνο με οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Δεν έχω ευθύνη για τους χειρισμούς των καταγγελιών, δεν έτυχα ενημέρωσης από αστυνομία. Εξήγησα τους λόγους της παραίτησής μου που είναι:

  • Το έγκλημα που συγκλόνισε την κοινωνία και οι πιθανές παραλείψεις των διωκτικών αρχών αγγίζουν όχι μόνο την αστυνομία αλλά και την κοινωνία, ειδικότερα οι αντιλήψεις και νοοτροπίες που μας ντροπιάζουν.
  • Η ελλιπής διερεύνηση και ο αριθμός των θυμάτων

Θα αποταθώ στην ανεξάρτητη αρχή διερεύνησης για να διορίσει ανακριτή για έρευνα. Ως Υπουργός και ως Υπουργείο δεν έχουμε οποιαδήποτε αρμοδιότητα και ούτε πρέπει να έχουμε τέτοια, αναφορικά με το χειρισμό ερευνών ή ανακρίσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών».

«Είναι με ιδιαίτερη λύπη που έχω αποδεχτεί την παραίτηση του Υπ. Δικαιοσύνης γιατί αποστερούμαι των υπηρεσιών ενός των στενότερων συνεργατών μου. Επιθυμώ να υπογραμμίσω το πολιτικό ήθος που πάντοτε τον διέκρινε και που επιδεικνύει ο κ. Νικολάου», ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Συμμερίζομαι τον συγκλονισμό και αποτροπιασμό της κοινωνίας για τα πρωτόγνωρα αυτά εγκλήματα. Θέλω να διαβεβαιώσω για την αποφασιστικότητα μας για πλήρη διαλεύκανση των στυγερών δολοφονιών, αλλά και πλήρη διερεύνηση των πράξεων σχετικά με τις καταγγελίες για ελλείποντα πρόσωπα».

O Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, αναμένεται να ακολουθήσει.
Αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του θύματος που βρέθηκε σε βαλίτσα

Σήμερα, Πέμπτη, διενεργήθηκε νεκροτομή στο πτώμα το οποίο εντοπίστηκε μέσα στη βαλίτσα στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό, την προηγούμενη εβδομάδα, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως πρόκειται για την 36χρονη μητέρα από τη Ρουμανία, Λίβια Φλορεντία Μπουνέα.

Σύμφωνα με το offsite.com.cy, κατά τη διάρκειας της νεκροτομής εντοπίστηκε συγκεκριμένο εύρημα που οδηγεί σε αυτή την πεποίθηση, ωστόσο οι Αρχές αναμένουν τα αποτελέσματα DNA για να βεβαιωθούν πως πρόκειται πράγματι για την 36χρονη.

Συνεχίζονται οι έρευνες στη λίμνη

Οι έρευνες στις δύο λίμνες που φαίνεται πως ο δολοφόνος έκρυψε τα υπόλοιπα πτώματα συνεχίζονται, αφού την Τετάρτη η ορατότητα στα θολά νερά ήταν απαγορευτική και επιπλέον οι αρχές δεν μπορούν να βιάσουν τα αποτελέσματα, καθώς έτσι θα αλλοιωνόταν τα αποτελέσματα. Στην Κόκκινη Λίμνη αναζητούνται οι σοροί μιας γυναίκας και ενός οκτάχρονου παιδιού.

Χωρίς αποτελέσματα ήταν προς το παρόν και η έρευνα στη λίμνη Μεμί. Εκεί  οι αρχές αναζητούν τη σορό της 6χρονης Sierra, την οποία ο Μεταξάς ισχυρίστηκε ότι δεν δολοφόνησε αλλά τη βρήκε νεκρή από αναρρόφηση εμεσμάτων.Από το Σάββατο 4 Μαΐου θα επιχειρήσει και σόναρ.

(Mε πληροφορίες από cyprusitimes.com, sigmalive.com.cy)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook