Έκκληση για τους πρόσφυγες που πνίγονται στη Μεσόγειο απευθύνει η καπετάνισσα Καρόλα Ρακέτε

Η πρόσφατα απελευθερωμένη από τις ιταλικές φυλακές πλοίαρχος του Sea-Watch 3, Καρόλα Ρακέτε, κάλεσε την Πέμπτη 18 Ιουλίου την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει άμεσα το θέμα των προσφύγων της Μεσογείου, ώστε να βρεθεί ένας τρόπος για να αποβιβάζονται οι διασωζόμενοι σε ασφαλή λιμάνια και να μην αντιμετωπίζουν οι ΜΚΟ νομικές κυρώσεις, τις οποίες εισήγαγε ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι. Ο αρχηγός της Λέγκας πολλαπλασιάζει μάλιστα τις επιθέσεις του εναντίον της 31χρονης Ρακέτε, που την αποκαλεί «εγκληματία».

Η 31χρονη Γερμανίδα απηύθυνε την έκκληση της κατά τη διάρκεια της τρίωρης κατάθεσης της στους εισαγγελείς του Αγκριτζέντο, στη Σικελία. Η Ρακέτε αντιμετωπίζει την κατηγορία της παροχής βοήθειας σε παράτυπους μετανάστες, επειδή τον Ιούνιο αποβίβασε τους ανθρώπους που είχε διασώσει στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, αρνούμενη να υπακούσει στις εντολές του ιταλικού λιμενικού.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένη που είχα την ευκαιρία να εξηγήσω λεπτομερώς τη διάσωση που πραγματοποιήσαμε στις 12 Ιουνίου», είπε, εξερχόμενη από το δικαστικό μέγαρο. «Ελπίζω ειλικρινά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τώρα που εξελέγη το νέο (ευρωπαϊκό) κοινοβούλιο, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην επαναληφθεί αυτή η κατάσταση και ότι όλες τις ευρωπαϊκές χώρες θα συνεργαστούν μελλοντικά για να δέχονται όλα τα πρόσωπα που διασώζονται από πολιτικά σκάφη», πρόσθεσε.

Η Ρακέτε έφτασε στο δικαστικό μέγαρο γύρω στις 11 το πρωί. Αρκετοί άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί απ’ έξω, για να της εκφράσουν τη στήριξή τους, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Η διάσωση ανθρώπων δεν είναι έγκλημα».

Με μια ανακοίνωσή τους, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κάλεσαν τις ιταλικές αρχές «να βάλουν αμέσως τέλος στην ποινικοποίηση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης» μεταναστών στα ανοιχτά της Λιβύης. Κάλεσαν επίσης τους πολιτικούς αξιωματούχους να αποφύγουν τις δηλώσεις για τις δικαστικές διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook