«Είναι νωρίς να μιλήσουμε για επιτυχία στη συμφωνία για το μεταναστευτικό», είπε ο Τουσκ
Η εφαρμογή της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι 28 ηγέτες της ΕΕ μετά από εννιάωρες, σκληρές διαπραγματεύσεις, θα είναι το πιο δύσκολο μέρος της προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Είπε ότι είναι «υπερβολικά νωρίς να μιλήσουμε για επιτυχία»  κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου κορυφής. Όπως είπε «αυτό στην πραγματικότητα ήταν το ευκολότερο μέρος του έργου μας, σε σύγκριση με τα όσα μας περιμένουν όταν αρχίσουμε να την εφαρμόζουμε».

Μια ιδιαιτέρα δύσκολη σύνοδος, δήλωσε ο Γιούνκερ

Για «ιδιαιτέρως δύσκολη» σύνοδο έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στην ίδια συνέντευξη, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος κυρίως για τη συμφωνία των «28» να προχωρήσουν στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης της χρηματοδότησης στην Τουρκία για τους πρόσφυγες ύψους 3 δις. «μετά από μακρές συζητήσεις» αλλά και τη συνδρομή 500 εκατ. στο Ταμείο για την Αφρική, καθώς και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής.

Αναφερόμενος στις λεγόμενες «πλατφόρμες αποβίβασης» ο Ντ. Τουσκ διευκρίνισε ότι στόχος είναι να μεταφέρονται εκεί όσοι διασώζονται στις σχετικές επιχειρήσεις, όπου θα γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών, καταπολεμώντας αποτελεσματικά τους διακινητές και αποθαρρύνοντας τους μετανάστες να κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι.«Ο μόνος τρόπος να βοηθηθούν η Ιταλία, η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες είναι να μειωθεί ή να σταματήσει εντελώς η παράτυπη μετανάστευση στα εξωτερικά σύνορα» δήλωσε ο Ντ. Τουσκ, επισημαίνοντας ότι οι αφίξεις έχουν μειωθεί κατά 90% από το 2015, χάρη στην κοινή δράση στα εξωτερικά σύνορα και τη συνεργασία με τρίτες χώρες.

Συμπληρώνοντας, ο Μπόικο Μπορίσοφ πρωθυπουργός της Βουλγαρίας που ασκούσε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το περασμένο εξάμηνο, έκανε λόγο για «πολιτική» κρίση και όχι «μεταναστευτική», υπερασπιζόμενος την πολιτική της κυβέρνησής του στο εν λόγω θέμα. «Εάν είχαμε εφαρμόσει τις προτάσεις μας από το 2015, δε θα μιλούσαμε τώρα» είπε χαρακτηριστικά ο Μπ. Μπορίσοφ.

Εξάλλου, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στα συμπεράσματα για τη διεύρυνση και το άνοιγμα της ευρωπαϊκής προοπτικής για την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, χαιρετίζοντας τη συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας.

Αναφερόμενος στο Brexit, ο Τουσκ σημείωσε ότι υπάρχει ακόμη «πολλή δουλειά» να γίνει και σημείωσε ότι τα δυσκολότερα σημεία μιας συμφωνίας παραμένουν ανεπίλυτα. Πρόσθεσε ότι αν οι δύο πλευρές θέλουν να πετύχουν μια συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο, είναι η τελευταία ευκαιρία τους ανοίξουν τώρα τα χαρτιά τους στο τραπέζι.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook