Την ικανοποίησή της για την έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο της ευρωπαϊκής οδηγίας που ρυθμίζει τη χρήση των δεδομένων από τις καταστάσεις με τα ονόματα των επιβατών στην ΕΕ (Passenger Name Record PNR) εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με κοινή ανακοίνωσή τους, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς και ο αρμόδιος για θέματα ασφάλειας επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος χαιρέτισαν «θερμά» τη σημερινή θετική ψήφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς αυτό το μέτρο «θα εξασφαλίσει μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών και θα ελαχιστοποιήσει τα κενά ασφάλειας».

«Αυτό αποτελεί ισχυρή έκφραση της δέσμευσης της Ευρώπης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, σε συνδυασμό με την ενισχυμένη συνεργασία και την αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών», σημείωσαν οι δύο επίτροποι κάνοντας αναφορά στις «αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου πέρυσι και στις Βρυξέλλες στις 22 Μαρτίου» που κατέδειξαν για άλλη μια φορά ότι η Ευρώπη πρέπει «να κλιμακώσει την κοινή της απάντηση στην τρομοκρατία και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμησή της».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και τα κράτη-μέλη της ΕΕ -με πρωτοστάτη τη Γαλλία- υποστήριζαν θερμά για τα τελευταία περίπου 10 χρόνια τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές (PNR) το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται από τις εθνικές αρχές για λόγους ασφαλείας. Αυτή όμως η πρόταση σκόνταφτε στις ενστάσεις των ευρωβουλευτών αναφορικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Το Δεκέμβριο, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησαν τελικά σ’ ένα νομοθετικό κείμενο, το οποίο το ΕΚ υποσχέθηκε να υιοθετήσει πριν από το τέλος του 2015, κάτι που όμως δεν συνέβη, καθώς οι ενστάσεις των ευρωβουλευτών παρέμεναν.

«Υπήρχαν εύλογες ανησυχίες σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά πιστεύω ότι η οδηγία περιέχει επαρκείς εγγυήσεις και αποδεικνύει ότι η νομοθεσία πρέπει να είναι ανάλογη των κινδύνων που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε σήμερα ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο για την εν λόγω οδηγία, Τίμοθι Κίρχοπ από την πολιτική ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (Ηνωμένο Βασίλειο). Το νομοθετικό κείμενο εγκρίθηκε τελικά σήμερα με 461 ψήφους υπέρ, 179 κατά και 9 αποχές.

Ωστόσο, οι νέοι κανόνες προστασίας δεδομένων της ΕΕ που εμπεριέχει η εν λόγω οδηγία προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων επιχειρηματιών, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως ενδέχεται να επηρεάσουν «αρνητικά την ευρωπαϊκή καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα», καθώς αυξάνουν τη «διοικητική επιβάρυνση». «Λυπούμαστε που οι κανόνες αυτοί δεν επιτυγχάνουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της προστασίας των πολιτών και της ελεύθερης κυκλοφορίας των δεδομένων στην ψηφιακή ενιαία αγορά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάρκους Μπέιρερ, γενικός διευθυντής του πανευρωπαϊκού οργανισμού εργοδοτών, Business Europe.

Τέλος, από την πλευρά της η γαλλική κυβέρνηση καλωσορίζοντας την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου, κάλεσε τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν την οδηγία «το συντομότερο δυνατό». Με δηλώσεις τους, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, χαρακτήρισαν την οδηγία για τα δεδομένα PNR «απαραίτητο εργαλείο» στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, ενώ υπογράμμισαν πως ιδιαίτερα σημαντικό ως προς την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του μέτρου είναι το γεγονός ότι στο αρχείο θα συμπεριλαμβάνονται τελικά και τα δεδομένα των ενδοευρωπαϊκών πτήσεων καθώς και των πτήσεων charter.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας