ΕΕ: ΟΙ ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ΗΠΑ, Ντέιβιντ Ο’Σάλιβαν, δήλωσε οτι δεν έχει κάποια ένδειξη από την αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ότι σχεδιάζει να άρει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, για τις δραστηριότητες στην Ουκρανία.

«Δεν είχαμε κάποιες ενδείξεις», δήλωσε ο Ο’Σάλιβαν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, η οποία βλέπει τη ΕΕ ως «εταίρο ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα».

«Αν Ρωσία και ΗΠΑ συνεργάζονται στο Διάστημα, μπορούν να συνεργαστούν και στη Γη»

Ο Τζον Τεφτ

Ο αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα, Τζον Τεφτ, προτίθεται να επισκεφθεί την «πόλη των Άστρων», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass, για να μπορέσει όπως είπε ο ίδιος να παρακολουθήσει σε απευθείας μετάδοση την εκτόξευση του διαστημοπλοίου «Soyuz-MC-04», με πλήρωμα τον ρώσο κοσμοναύτη, Φιοντόρ Γιουρτσίχιν και τον αμερικανό αστροναύτη, Τζακ Φίσερ, που θα έχει προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Ο Φιοντόρ Γιουρτσίχιν

«Περιμένω με ανυπομονησία να επισκεφθώ την «Πόλη των Άστρων» (Η πόλη των ρώσων κοσμοναυτών), για να παρακολουθήσω την επόμενη ρωσο-αμερικανική αποστολή στο διάστημα, στόχος της οποίας είναι η από κοινού διεύρυνση των ορίων της ανθρώπινης γνώσης» έγραψε ο αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα, στον λογαριασμό του στο ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης VKontakte, με αφορμή την επικείμενη ρωσο-αμερικανική διαστημική πτήση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 20 Απριλίου.

Ο αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε με τον δικό του διπλωματικό τρόπο και την άποψη του για την προοπτική των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων γράφοντας, ότι «εάν η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορούν μαζί να επιτυγχάνουν κοινούς στόχους στο Διάστημα, τότε “άνευ αμφιβολίας” μπορούν να κάνουν το ίδιο και εδώ στην Γη».

Ο Τζακ Φίσερ

Ο Τεφτ επικοινωνώντας με τους χρήστες του ρωσικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης VKontakte, τους επέστησε την προσοχή, στην ιστορία της μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον στον τομέα των διαστημικών ερευνών. «Οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί δικαίως υπερηφανεύονται για κάθε τι που έχουν κάνει οι χώρες μας για την κατάκτηση του Διαστήματος, αρχής γενομένης από την ιστορική πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν έως την επιτυχή εκτόξευση την περασμένη εβδομάδα του πυραύλου πολλαπλής χρήσεως της αμερικανικής εταιρείας SpaceX».

Για τον Φιοντόρ Γιουρτσίχιν, ο οποίος έχει παραμείνει στο διάστημα 537 ημέρες, η αποστολή αυτή θα είναι η πέμπτη στη καριέρα του, ενώ για τον αμερικανό, Τζακ Φίσερ, θα είναι η πρώτη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – Tass)