Η Ε.Ε. ανακοινώνει σήμερα πώς θα διαπραγματευτεί για το Brexit

  • Ο Τουσκ θα στείλει στους ηγέτες των άλλων 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. τις κατευθυντήριες γραμμές που προτείνει
  • Οι εκπρόσωποι θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να μελετήσουν το προσχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών
  • Οι διαπραγματεύσεις αναμένονται να είναι οι πιο πολύπλοκες διεθνείς συνομιλίες που έχουν γίνει ποτέ
  • O Σόιμπλε θέλει την Ε.Ε. να κρατήσει «σκληρή» στάση στις διαπραγματεύσεις
  • Ti αναμένει ο Τουσκ από τη Βρετανία
  • Η Στέρτζον ζητά δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει στη Βρετανία σήμερα πώς προτίθεται να διαπραγματευτεί την “ομαλή αποχώρησή” της από την Ένωση, πώς θα περιορίσει την αβεβαιότητα του μέλλοντος για τις επιχειρήσεις και πώς θα ανοίξει το δρόμο για μια στενή μελλοντική σχέση.

Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος προεδρεύει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα στείλει στους ηγέτες των άλλων 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. τις κατευθυντήριες γραμμές που προτείνει για τις διαπραγματεύσεις του Brexit, προτού παρουσιάσει τις βασικές αρχές στη Μάλτα.

E.E.: Μεταβατικές ρυθμίσεις για να περιοριστεί η αβεβαιότητα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί να υπάρξουν «επαρκείς πρόοδοι» στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ, προτού ξεκινήσει τις συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο, σύμφωνα με το προσχέδιο του εγγράφου στο οποίο περιγράφονται οι κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. για το Brexit.

Οι 27 χώρες μέλη είναι έτοιμες να καθορίσουν στη διάρκεια των προκαταρκτικών συνομιλιών «μεταβατικές ρυθμίσεις» για να περιοριστεί η αβεβαιότητα μετά το Brexit, αναφέρεται στο έγγραφο αυτό το οποίο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα παρουσιάσει σήμερα στη Μάλτα.

Πριν από δύο ημέρες η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εγκαινίασε επίσημα την έναρξη της διετούς διαδικασίας αποχώρησης.

Ο Τουσκ θα μιλήσει στις 10:45 π.μ. σήμερα, μαζί με τον μαλτέζο πρωθυπουργό Τζόζεφ Μουσκάτ, του οποίου η χώρα προεδρεύει το εξάμηνο αυτό στην Ε.Ε.

Λίγο πριν, οι εκπρόσωποι των 27 κυβερνήσεων θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να μελετήσουν το προσχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών.

Όταν εγκριθούν από τους ηγέτες σε σύνοδο κορυφής στις 29 Απριλίου, αυτές θα ανοίξουν το δρόμο για τις συνομιλίες που ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ θεωρεί ότι θα ξεκινήσουν σε περίπου δύο μήνες.

Επιμονή για ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων

Οι διπλωμάτες δηλώνουν ότι το προσχέδιο θα εκφράζει την επιμονή εξ αρχής των 27 για μια “ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων”, δηλαδή ότι η Βρετανία θα έχει πιο περιορισμένη πρόσβαση σε αγορές της Ε.Ε. εάν αρνηθεί να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό σύστημα κεντρικών κανόνων και κοινών συνεισφορών στον προϋπολογισμό.

Τον Δεκέμβριο, οι ηγέτες των κρατών της Ε.Ε. συμφώνησαν ότι «στο μέλλον, ελπίζουμε να έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο ως στενό συνεργάτη της Ε.Ε».

Αφού η Μέι έστειλε επιστολή στον Τουσκ την Τετάρτη να επιβεβαιώσει την αποχώρηση της Βρετανίας, οι ηγέτες είπαν σε ανακοίνωσή τους, «Η Ένωση θα λειτουργήσει ως ένα σώμα και θα προφυλάξει τα συμφέροντά της. Η πρώτη μας προτεραιότητα θα είναι η μείωση της αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου στους πολίτες μας, τις επιχειρήσεις μας και τα κράτη-μέλη».

Οι διαπραγματεύσεις αναμένονται να είναι οι πιο πολύπλοκες διεθνείς συνομιλίες που έχουν γίνει ποτέ.

Σόιμπλε: Η Ε.Ε. πρέπει να υιοθετήσει «σκληρή» στάση στις διαπραγματεύσεις 

«Η Ε.Ε. θα πρέπει να υιοθετήσει σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για την έξοδό της από το μπλοκ έπειτα από 40 χρόνια που ήταν μέλος του», δηλώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα.

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα πρέπει να γίνουν αντικείμενα παζαριού»

Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα πρέπει να γίνουν αντικείμενα παζαριού στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, δήλωσε ο μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ.

Τουσκ: Το Λονδίνο πρέπει να τιμήσει όλες τις οικονομικές του δεσμεύσεις

Το Λονδίνο θα πρέπει να «τιμήσει» όλες του τις οικονομικές δεσμεύσεις ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρουσιάζοντας το προσχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών του Brexit.

«Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα τιμήσει όλες τις οικονομικές του δεσμεύσεις και τα χρέη που απέκτησε ως χώρα μέλος», επεσήμανε ο Τουσκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Βαλέτα.

Με επιστολή η Στέρτζον ζητά δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας 

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον συνέταξε επιστολή προς την Τερέζα Μέι με την οποία ζητεί επισήμως να επιτραπεί η διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία ενόψει της εξόδου των Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)