Δυσαρέσκεια Βαρθολομαίου για τη συμφωνία – Ζήτησε εξηγήσεις από τη γενική πρόξενο

  • Ζητά από την Αθήνα ενημέρωση σχετικά με τη συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα
  • Αυτή είναι η πρώτη επίσημη αντίδραση του Πατριαρχείου που δείχνει, με αυτό τον τρόπο, τη δυσαρέσκειά του
  • Για την Κωνσταντινούπολη αναχώρησε ο Γαβρόγλου όπου το Σάββατο θα έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε για εξηγήσεις στο Φανάρι τη γενική πρόξενο της Ελλάδας στην Τουρκία, Γεωργία Σουλτανοπούλου, προκειμένου να ζητήσει από την Αθήνα ενημέρωση για τη συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα, συμφωνία η οποία θέτει ένα πλαίσιο διευθέτησης και ξεκαθαρίσματος των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας.

Αυτή είναι η πρώτη επίσημη αντίδραση του Πατριαρχείου που δείχνει, με αυτό τον τρόπο, τη δυσαρέσκειά του, ύστερα από την ανακοίνωση για την πρόθεση συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου, πηγές από το Φανάρι σημείωναν πως το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε από την Εκκλησία της Ελλάδος, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση για την επικείμενη συμφωνία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα περιμένει να δει τι περιλαμβάνει η επίμαχη συμφωνία, προκειμένου να αποφασίσει τα επόμενα βήματά του και τον τρόπο που θα αντιδράσει.

Από το Φανάρι διαρρέεται, πάντως, ότι: “Η Πράξη του 1928”, σύμφωνα με την οποία οι μητροπόλεις στις περιοχές που προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα) εξακολουθούν να υπάγονται εκκλησιαστικώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Δηλαδή, ότι οι συγκεκριμένες μητροπόλεις παραχωρήθηκαν από το Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ελλάδας για να διοικούνται, σύμφωνα με τη Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928.

Συνάντηση Βαρθολομαίου – Γαβρόγλου στην Κωνσταντινούπολη

Για την Κωνσταντινούπολη αναχώρησε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, «για την προγραμματισμένη- εδώ και καιρό- συνάντησή του με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «η συνάντηση θα γίνει αύριο το πρωί στην αίθουσα του Οικουμενικού Θρόνου στο Φανάρι».


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook