Δωρεές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση της Νοτρ Νταμ – «Στη μάχη» και η Σάλμα Χάγιεκ

Η φωτιά που απείλησε να καταστρέψει ολοκληρωτικά την εμβληματική εκκλησία της Παναγίας των Παρισίων έχει προκαλέσει αντιδράσεις και θλίψει σε όλους τους πιθανούς χώρους.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό πρότεινε το πρωί της Τρίτης 16 Απριλίου τη διεξαγωγή στην γαλλική πρωτεύουσα «μιας διεθνούς διάσκεψης δωρητών» για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.

Ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε πως ο ναός θα ανοικοδομηθεί, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει και η συλλογή χρημάτων από εθελοντές. Κάποιοι από αυτοί, από ότι φαίνεται, είναι πρόθυμοι να βάλουν το χέρι πολύ πιο βαθιά από τους υπόλοιπους.

Συγκεκριμένα, η οικογένεια Αρνό, η οποία κατέχει τον όμιλο LVMH  τη δωρεά 200 εκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.

«Η οικογένεια Αρνό και ο όμιλος LVMH, σε αλληλεγγύη σε αυτήν την εθνική τραγωδία, συνεργάζονται για την ανοικοδόμηση αυτού του διακεκριμένου καθεδρικού, συμβόλου της Γαλλίας, της πολιτιστικής της κληρονομιάς και της ενότητάς της», υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Επιπλέον,  ο Φρανσουά Ανρί – Πινό, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου πολυτελών brand Kering και σύζυγος της ηθοποιού Σάλμα Χάγιεκ με την οποία έχουν μια κόρη, υποσχέθηκε πως θα δώσει το αστρονομικό ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση.

Ο Πίνο είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες στο χώρο της μόδας. Του ανήκουν οι Yves Saint-Laurent, Gucci, Balenciaga, Alexander MacQueen, Boucheron, Brioni, Puma, Bottega Veneta.

Επίσης στην κατοχή τους βρίσκεται ο γαλλικός όμιλος  Groupe Artemis, ιδιοκτήτη του Οίκου Δημοπρασιών Christies. Μέσω του ομίλου Artemis θα καταβληθεί και το ποσό για την Παναγία των Παρισίων.

«Η τραγωδία αυτή συγκλονίζει όλους τους Γάλλους και πέραν αυτών όσους ενώνουν οι πνευματικές αξίες. Απέναντι σε ένα τέτοιο δράμα, ο καθένας εύχεται να αναγεννηθεί το ταχύτερο δυνατό αυτό το κόσμημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», επισημαίνει ο Πινό σε ανακοίνωσή του.

Από την άλλη όμως υπάρχουν φωνές που καταγγέλλουν την αδιαφορία για τη συντήρηση του έργου, που είχε οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις στα ποσά που απαιτούνταν για να είναι ασφαλής ο ναός. Οι διαμαρτυρόμενοι κάνουν λόγο πως τα ποσά είχαν γίνει ακόμα μικρότερα επί προεδρίας του Μακρόν.


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook