Η προσθήκη του γυναικείου πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό υποβοηθά την ανάπτυξη των μεγάλων οικονομικών αναφέρει έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υποσημειώνοντας ότι αυτή η «συνθήκη» θα πρέπει να συνοδεύεται με το «κλείσιμο» της ψαλίδας στην ανισότητα μεταξύ των φύλων, στους τομείς της υγείας και της μόρφωσης.

Η αναφορά του ΔΝΤ έρχεται σε μια εποχή αυξανόμενων συζητήσεων για το πώς θα μπορεί να αντιμετωπιστεί η επιβραδυνόμενη παγκόσμια ανάπτυξη και ιδιαίτερα η ανισότητα σε εισοδήματα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η ανισότητα αυτή είναι ψηλότερη σε κράτη αναδυόμενων ή χαμηλών οικονομικών μεγεθών, ακριβώς εκείνα που μπορούν να οφεληθούν και περισσότερο από την αλλαγή.

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν βελτιωθεί κατά ένα βαθμό ο δείκτης των Ηνωμένων Εθνών της ανισότητας φύλων – ο οποίος δείκτης υπολογίζει παράγοντες από την θνησιμότητα των μητέρων έως τη μόρφωση και συμμετοχή των γυναικών στην εργασία – θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάπτυξη μιας χώρας κατά μια εκατοστιαία μονάδα.

Εαν οι Ηνωμένες Πολιτείες έφταναν το επίπεδο της Σλοβενίας, για παράδειγμα, που είναι πρώτη στον κόσμο σε ισότιμη πληρωμή μεταξύ των φύλων, θα μπορούσε η οικονομία των να αυξηθεί σχεδόν 2,5% γρηγορότερα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Ρόιτερς. Σύμφωνα με προβλέψεις του ΔΝΤ νωρίτερα, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ φέτος θα φτάσει τα 2,6%.

Για την Κίνα, μια παρόμοια βελτίωση επιπέδου μισθών θα πρόσθετε σχεδόν 2% στην ανάπτυξή της, ενώ για τη Βραζιλία, θα πρόσθετε περιπου 4%, χρησιμοποιώντας τις παραμέτρους που δίνει η έκθεση του ΔΝΤ για τις γυναίκες.

Παρουσιάζοντας την έκθεση σε μια εκδήλωση της ανθρωπιστικής οργάνωσης Όξφαμ, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προέτρεψε τις χώρες με χαμηλά εισοδήματα να επενδύσουν περισσότερα στην υγεία και τη μόρφωση, και είπε πως οι εξελιγμένες οικονομίες θα πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς γυναικών και να παρέχουν πληρωμένη γονική άδιεα και φροντίδα παιδιών με προσιτές τιμές.

Η Λαγκάρντ, η πρώτη γυναίκα διευθύντρια του ΔΝΤ, έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον του διεθνούς χρηματοδοτικού οργανισμού για την ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών στην παγκόσμια οικονομία, υποστηρίζοντας ότι αυτό μπορεί να προσφέρει περισσότερες και βελτιωμένες ευκαιρίες ανάπτυξης.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας