«Χαστούκι» Τραμπ σε Ερντογάν – Διπλασιάζονται οι δασμοί σε εισαγωγές χάλυβα, 19% κάτω η λίρα
  • Διπλασιάζονται οι δασμοί στις τουρκικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου
  • Ο δασμός στο αλουμίνιο θα είναι τώρα 20% και στον χάλυβα 50%
  • Λευκός Οίκος: Για λόγους εθνικής ασφάλειας η αύξηση των δασμών
  • Η Άγκυρα ικετεύει τον Τραμπ να επιστρέψει στο τραπέζι της συζήτησης
  • Η τουρκική λίρα καταρρέει απότομα έναντι του «ισχυρού μας δολαρίου», λέει ο Τραμπ
  • Πτώση 19% της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ
  • Πτώση και στη Wall Street εξαιτίας της διένεξης
  • «Εκείνοι έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον Θεό μας», τόνισε ο Ερντογάν
  • Με ανταποδοτικά μέτρα απειλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ για τους αμερικανικούς δασμούς

Ντόμινο εξελίξεων αναμένεται να πυροδοτήσει η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, για διπλασιασμό των δασμών στις τουρκικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Πρόσθεσε δε ότι η τουρκική λίρα καταρρέει απότομα έναντι του «ισχυρού μας δολαρίου».

Όπως ανακοίνωσε, ο (δασμός) στο αλουμίνιο θα είναι τώρα 20% και στον χάλυβα 50%. «Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή την περίοδο», σημειώνει ο αμερικανός πρόεδρος.

«Για λόγους εθνικής ασφάλειας η αύξηση των δασμών»

Λίγο αργότερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως η διαταγή Τραμπ για αύξηση των δασμών έγινε με βάση το Άρθρο 232 της αμερικανικής εμπορικής νομοθεσίας, που επικαλείται λόγους εθνικής ασφάλειας.

«Οι δασμοί με βάση το Άρθρο 232 επιβάλλονται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες χώρες, οι εξαγωγές των οποίων απειλούν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια όπως καθορίζεται στο Άρθρο 232, ανεξάρτητα από διαπραγματεύσεις στο εμπόριο ή σε οποιοδήποτε άλλο θέμα», τόνισε μια από τις εκπροσώπους της αμερικανικής προεδρίας, η Λίντσεϊ Ουόλτερς, με ανακοίνωσή της.

Καταφύγιο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου αναζητά η Άγκυρα

Τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου επικαλείται η Τουρκία ως «ασπίδα» στην αύξηση των δασμών.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας ανέφερε ότι η επιβολή επιπλέον δασμών αντιβαίνει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

«Η Τουρκία αναμένει από τα κράτη μέλη να τηρούν τους διεθνείς κανόνες», υπογράμμισε η ανακοίνωση του υπουργείου.
Πρόσθεσε ότι θα στηρίξει τους εξαγωγείς χάλυβα και αλουμινίου σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος.

Η Άγκυρα… ικετεύει τον Τραμπ

Να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το θέμα των δασμών ικέτεψε τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, η υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας σημειώνοντας ότι η εμπορική διένεξη μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων μπορεί και πρέπει να λυθεί με διάλογο.

«Επανειλημμένες προσπάθειες να διαβιβάσουμε στην αμερικανική κυβέρνηση ότι κανένα από τα δηλωμένα κριτήρια που οδήγησαν στους αμερικανικούς δασμούς δεν είναι εφαρμοστέα για την Τουρκία, έχουν μέχρι τώρα αποδειχθεί άκαρπες», ανέφερε με ανακοίνωσή της η υπουργός Ρουσχάρ Πεκάν.

«Εντούτοις, εκλιπαρούμε τον πρόεδρο Τραμπ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – αυτό μπορεί και πρέπει να επιλυθεί μέσα από διάλογο και συνεργασία», σημείωσε.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, οδηγώντας σε μεγαλύτερες απώλειες το τουρκικό νόμισμα και εγείροντας ανησυχίες ότι η κρίση θα μπορούσε να ενσκήψει και σε άλλες οικονομίες.

Με ανταποδοτικά μέτρα απειλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ για τους αμερικανικούς δασμούς

Σε αυστηρό τόνο η Αγκυρα προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι οι κυρώσεις που επιβάλει και η πίεση που ασκεί το μόνο που θα εξυπηρετήσει θα είναι να προκαλέσει ζημιά στις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να επιβάλει ανταποδοτικά μέτρα, όπως κρίνει αναγκαίο, ενάντια στους αμερικανικούς δασμούς.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Χάμι Ακσόϊ τόνισε επίσης σε ανακοίνωσή του ότι η Τουρκία επιθυμεί τα ζητήματα να λύνονται μέσω διπλωματίας, διαλόγου, καλών προθέσεων και συνεννόησης.

Πτώση 19% της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ

Η τουρκική λίρα κατέγραψε σήμερα, Παρασκευή πτώση 19% έναντι του δολαρίου εντός της ημέρας μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ περί αύξησης των δασμών.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας ανερχόταν σε 6,6115 για ένα δολάριο στις 16.35 ώρα Ελλάδας και βρέθηκε στο 6,87 μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΝΤ: Η Τουρκία δεν έχει προσεγγίσει το Ταμείο για οικονομική βοήθεια

Δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ η Άγκυρα, διαβεβαίωσε εκπρόσωπος του Ταμείου.

«Δεν έχουμε λάβει καμία ένδειξη από τις τουρκικές αρχές ότι σκέφτονται να υποβάλλουν αίτημα για οικονομική βοήθεια», δήλωσε η εκπρόσωπος Ράντα Ελναγκάρ με ανακοίνωση που απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η ίδια πρόσθεσε ότι το Ταμείο δεν σχολιάζει για την απότομη πτώση της τουρκικής λίρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ΔΝΤ δεν τοποθετείται για τις καθημερινές διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων.

Πτώση και στη Wall Street εξαιτίας της διένεξης

Ο δείκτης Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε πτώση άνω των 200 μονάδων εν μέσω εκτεταμένων ρευστοποιήσεων, καθώς η τουρκική λίρα κατρακυλάει εξαιτίας των ανησυχιών για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και την ολοένα και βαθύτερη αντιπαράθεση της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον.

Οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια με το δολάριο να φθάνει σε υψηλό 13 μηνών και την απόδοση των αμερικανικών ομολόγων να πέφτει σε χαμηλό τριών εβδομάδων.

Στις 09:48 EDT (16:48 ώρα Ελλάδας) ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε πτώση 158.88 μονάδων ή 0,62% και βρισκόταν στις 25.350,35 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραφε απώλειες 13.35 μονάδων ή 0,47%, στις 2.840,23 και ο δείκτης Nasdaq διολίσθαινε 31,69 μονάδες, 0,40%, στις 7.860,09.

«Εκείνοι έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον Θεό μας»

Τη στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται ένα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευση, ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει λόγο για μια «εκστρατεία κατά της Τουρκία» και επικαλείται τον… Θεό.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες «να μην έχουν καμία ανησυχία» εξαιτίας της υποχώρησης της τουρκικής λίρας, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες κατέρριψε ιστορικά χαμηλά ρεκόρ υπό τον κίνδυνο για ρήξη στις σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ.

Οι σχέσεις των δύο συμμαχικών χωρών στο ΝΑΤΟ περνούν κρίση με αφορμή την κράτηση στην Τουρκία του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον με κατηγορίες για τρομοκρατία, γεγονός που οδήγησε μάλιστα στην επιβολή κυρώσεων από την αμερικανική πλευρά εις βάρος δύο εκ των υπουργών του Ερντογάν.

Τα έξι ρήγματα στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ και πώς έφτασαν στη ρήξη

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας  και ΗΠΑ περνούν μεγάλη κρίση μια εξέλιξη η οποία παράλληλα έχει ανεξέλεγκτες επιπτώσεις και στην πορεία της τουρκικής οικονομίας.

Το γαλλικό πρακτορείο παραθέτει τα έξι ρήγματα που οδήγησαν στη διένεξη των δυο χωρών.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook