Διεκόπη η Σύνοδος για την ανάδειξη προέδρου της Κομισιόν – Συνεχίζεται την Τρίτη
  • Δεν βρέθηκε λύση ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ
  • Ο Τουσκ διέκοψε τις διαβουλεύσεις μετά το νέο αδιέξοδο
  • Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν 18 ώρες
  • Το πρόβλημα όπως αποτυπώθηκε από αξιωματούχο, είναι συνολικό
  • Κανονικά η συνέντευξη Τσίπρα στον ΣΚΑΪ – «Είμαστε κοντά, αλλά όχι ακόμα», δήλωσε αποχωρώντας

Το αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις των ευρωπαίων ηγετών και κρατών μελών, για την ανάδειξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καλά κρατεί, αφού ούτε μετά από μαραθώνιες διαδικασίες μπόρεσε να υπάρξει συμφωνία.

Η διακοπή αποφασίστηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αφού όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος, Πρέμπεν Αμάν, θα συγκληθεί νέο Ευρωπαϊκού Συμβούλιο αύριο, Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι.

Όπως δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος οι ηγέτες δεν κατάφεραν σήμερα να συμφωνήσουν ποιοι θα πρέπει να αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ερωτηθείς μετά τη διακοπή των συνομιλιών της συνόδου κορυφής ποιο είναι το προβληματικό σημείο, ο αξιωματούχος δήλωσε: «Ολόκληρο το πακέτο».

Διπλωματική πηγή δήλωσε εξάλλου πως την επίτευξη συμφωνίας εμπόδισαν επιφυλάξεις εκ μέρους της Ιταλίας, της Κροατίας, της Λετονίας και της Ουγγαρία.

Εκτός «κούρσας» για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Γκεοργκίεβα

Η βουλγάρα υποψήφια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είναι εκτός μάχης για την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε σήμερα ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στο μπλοκ.

«Οι φιλελεύθεροι δεν υποχωρούν σε αυτό. Γι’ αυτό δεν υπάρχει απόφαση», δήλωσε ο Μπορίσοφ αναφορικά με την υποψηφιότητα της Γκεοργκίεβα για τη θέση στο Συμβούλιο, αλλά πρόσθεσε ότι η Ιταλία και οι χώρες του Βίσεγκραντ την προτείνουν τώρα για την ύπατη θέση στην ευρωπαϊκή διπλωματία.
Μακρόν: Προσωπικές φιλοδοξίες εμπόδισαν τη λύση

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άσκησε λίγο μετά τη διακοπή, έντονη κριτική για την αποτυχία να καταλήξει η σύνοδος της ΕΕ σε μια απόφαση για το ποιοι θα πρέπει να αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στο μπλοκ, αν και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία όταν επαναληφθούν αύριο οι συνομιλίες.

«Σήμερα τελειώσαμε με αποτυχία, είναι μια πολύ κακή εικόνα και για το Συμβούλιο και για την Ευρώπη», δήλωσε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους. «Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η αποτυχία οφείλεται κάποιες φορές σε ορισμένες προσωπικές φιλοδοξίες», πρόσθεσε.

Ύστερα από μια βραδιά άκαρπων διαβουλεύσεων, ο Μακρόν μίλησε με ενόχληση για τις “μεγάλης διάρκειας συναντήσεις που δεν οδηγούν σε τίποτα και για τις “ώρες που περνούν με ατέρμονες συζητήσεις” σε “ένα κλαμπ των 28 που συνεδριάζει χωρίς ποτέ να αποφασίζει”.

Εκπρόσωπος της γαλλικής Προεδρίας δήλωσε νωρίτερα ότι ο Μακρόν θα επιστρέψει στο Παρίσι σήμερα το απόγευμα και ότι θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες αύριο για τις συνομιλίες που πρόκειται να ξεκινήσουν στις 12.00 ώρα Ελλάδας.

Ρούτε: Δεν είναι βέβαιο ότι αύριο θα υπάρξει απόφαση

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε με τη σειρά του πως η διαδικασία της κατανομής των αξιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «απίστευτα περίπλοκη» και πως δεν είναι βέβαιο αν αύριο, Τρίτη, θα ληφθεί κάποια απόφαση.

Ο Ρούτε αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο ολλανδός πολιτικός Φρανς Τίμερμανς έχει προκύψει ως ένας ισχυρός υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Είναι απίστευτα περίπλοκο. Έχεις τόσο πολλές πολιτικές παρατάξεις», δήλωσε ο Ρούτε προσθέτοντας πως μερικές από τις παρατάξεις παραμένουν εσωτερικά διαιρεμένες.

Μοραβιέτσκι: Η επόμενη ηγεσία της ΕΕ να μην επιβληθεί σε απρόθυμες χώρες

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε από την πλευρά του πως η Ιταλία και οι ανατολικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν αυτές που κυρίως τάχθηκαν κατά του διορισμού του Τίμερμανς στη θέση του επικεφαλής της Κομισιόν.

Ο Μοραβιέτσκι, η εθνικιστική κυβέρνηση του οποίου συγκρούσθηκε με τον Τίμερμανς τα τελευταία χρόνια αναφορικά με την υποχώρηση του κράτους δικαίου στο μεγαλύτερο πρώην κομμουνιστικό κράτος της ΕΕ, δήλωσε πως οι διαφορές ανάμεσα στους εθνικούς ηγέτες της ΕΕ εξακολουθούν να είναι μεγάλες και πως μια συμφωνία δεν είναι σίγουρη όταν συνεδριάσουν και πάλι αύριο.

Ο Μοραβιέτσκι πρόσθεσε πως η επίτευξη συμβιβασμών είναι κάτι σημαντικό και πως η επόμενη ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωση δεν πρέπει να επιβληθεί σε απρόθυμες χώρες, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τη μελλοντική συνοχή της Ένωσης.

Μπίρλαϊν: Η σημερινή πρόταση δεν ήταν επαρκώς ισορροπημένη

Η υπηρεσιακή καγκελάριος της Αυστρίας Μπριγκίτε Μπίρλαϊν δήλωσε από την πλευρά της πως η πρόταση για τον κατανομή των αξιωμάτων, που απέτυχε σήμερα, δεν ήταν επαρκώς ισορροπημένη.

«Η θέση μας ήταν ότι έλειπε η ισορροπία στο πακέτο», δήλωσε η Μπίρλαϊν στους δημοσιογράφους.

Πλένκοβιτς: Όλα είναι ανοιχτά

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε από την πλευρά του πως τίποτε δεν έχει αποφασισθεί ακόμη.

«Όλα είναι ανοιχτά», τόνισε ο Πλένκοβιτς προσθέτοντας πως οι συνομιλίες διακόπηκαν επειδή οι ηγέτες ήταν πολύ κουρασμένοι για να συνεχίσουν.

Ράτας: Ορθή η απόφαση για διακοπή 

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας δήλωσε πως υπήρχε αρκετή υποστήριξη για μια συμφωνία για το πώς να κατανεμηθούν τα αξιώματα, όμως η απόφαση να διακοπούν οι συνομιλίες μέχρι αύριο, Τρίτη, ήταν ορθή επειδή η αντιπολίτευση ήταν επίσης ισχυρή.

Τσίπρας: Είμαστε κοντά αλλά όχι ακόμα

«Είμαστε κοντά, αλλά όχι ακόμα», απάντησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι κοντά σε συμφωνία για τα πρόσωπα που θα τεθούν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων Ευρωπαϊκών Θεσμών.

Κανονικά η συνέντευξη Τσίπρα στον ΣΚΑΪ – Θα εκπροσωπηθεί από τον Σάντσεθ

Η νέα αυτή εξέλιξη προκάλεσε, πρόσκαιρα, προβληματισμό ως προς το αν ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρούσε στην προγραμματισμένη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, θέμα που λύθηκε όμως άμεσα.

Μετά το «ναυάγιο» του debate των πολιτικών αρχηγών, κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ για μετάθεσή του λόγω της Συνόδου της 30ής Ιουνίου, ο έλληνας πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένος να σπαταλήσει άλλη μία ευκαιρία για δημόσιο διάλογο αλλά και ερωτήσεις στο πρόσωπό του, και έτσι όπως έγινε γνωστό θα επιστρέψει στην Ελλάδα από τις Βρυξέλλες, ώστε να δώσει κανονικά τη συνέντευξη.

Όπως έγινε γνωστό, ο έλληνας πρωθυπουργός θα εκπροσωπηθεί στις διαβουλεύσεις της Τρίτης από τον ισπανό ομόλογό του, Πέδρο Σάντσεθ. 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook