• Σημαντική η επίτευξη συμφωνίας στο προσεχές Eurogroup, σχολιάζει ο κεντρικός τραπεζίτης
  • Στόχος η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Την ανάγκη άρσης της αβεβαιότητας σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία τόνισε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη με θέμα: «Ελλάδα: Μία επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές;» σημείωσε ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί μία συμφωνία για τον σαφή καθορισμό των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στους πιστωτές της Ελλάδας, είπε ότι πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί για να δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα επιτρέψουν τελικά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να ανακάμψει πλήρως και να επιτρέψουν στη χώρα να επανέλθει στις αγορές.

Όπως γνωρίζετε, είπε ο κ. Κερέ, οι ελληνικές Αρχές έχουν κάνει σημαντική πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες στην υιοθέτηση μέτρων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Οι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους και ένα νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις προσεχείς εβδομάδες, πρόσθεσε.

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία γενικότερα και στον χρηματοπιστωτικό της τομέα ειδικότερα σημαίνει, συνέχισε ο κ. Κερέ, την εξάλειψη της αβεβαιότητας σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. “Από την άποψη αυτή, λυπούμαστε ότι δεν επιτεύχθηκε σαφής καθορισμός των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup”.

Σύμφωνα με το πλαίσιο που συμφωνήθηκε πέρυσι τον Μάιο, τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμόζονταν στα μέσα του 2018, στο τέλος του προγράμματος.

“Αν είμαστε, όμως, αρκετά σαφείς για τα μέτρα σήμερα, αυτό θα βοηθούσε να φέρουμε μπροστά πολλά από τα επωφελή αποτελέσματα, ιδιαίτερα την επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης τόσο της διεθνούς όσο και της εγχώριας κοινότητας στην ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει σε μία πορεία ομαλότητας και σταθερότητας”, τόνισε ο κ. Κερέ.

Ο ίδιος είπε ότι η σαφήνεια για τα μέτρα του χρέους αποτελεί, επίσης, αναγκαία προϋπόθεση για να είναι επιλέξιμα τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου για αγορά από την ΕΚΤ.

Η όποια απόφαση του Ευρωσυστήματος θα ληφθεί ανεξάρτητα και αυτόνομα, είπε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει, συνέχισε, ότι ένα σημαντικό στοιχείο στις σκέψεις μας είναι η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Και, όπως για κάθε άλλη απόφαση, θα εξετάσουμε όλες τις σχετικές πληροφορίες.

Η ανάλυση της βιωσιμότητας χρέους από το ΔΝΤ θα αποτελέσει μία σημαντική ‘εισροή’ από την άποψη αυτή».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κερέ είπε ότι για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος είναι αναγκαίο οι ελληνικές Αρχές να συνεχίσουν να δείχνουν σοβαρή δέσμευση στους στόχους που έχουν τεθεί και στα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος.

«Ταυτόχρονα», τόνισε, «άλλοι εμπλεκόμενοι πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί για να δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα επιτρέψουν τελικά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να ανακάμψει πλήρως και να επιτρέψει στη χώρα να επιστρέψει στη χρηματοπιστωτική αγορά».

“Αυτές οι προσπάθειες, είπε, δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη συνολικά, και η σύγκλιση θα επιτευχθεί μόνο αν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης συμμετέχουν”, πρόσθεσε.

Στο συνέδριο συμμετέχει ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας