Την Παρασκευή η συνέχεια στο «θρίλερ» στην ΠΓΔΜ – Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Βουλής

  • Η συζήτηση επί των τροπολογιών στην Ολομέλεια της σκοπιανής Βουλής άνοιξε αυλαία χθες, Τετάρτη
  • Ο Ζάεφ κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να αναγνωρίσουν την αξία της συμφωνίας, σε μια συνεδρίαση που διήρκεσε ελάχιστα
  • Όπως αναμενόταν, το εθνικιστικό VMRO-DPMNE αποχώρησε από τη διαδικασία
  • Το ζητούμενο για την κυβέρνηση Ζάεφ είναι να διασφαλίσει την αυξημένη πλειοψηφία 2/3 των συνολικά 120 βουλευτών

Η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ, σχετικά με τις συνταγματικές τροπολογίες και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά. 

Αρχικά, η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής είχε οριστεί να ξεκινήσει στις 13:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας), όμως μετατέθηκε για τις 15:00 τοπική, χωρίς και πάλι να ξεκινήσει.

Όπως έγινε γνωστό, η συνεδρίαση του Σώματος, η οποία ξεκίνησε χθες, θα συνεχιστεί αύριο, στις 12:00 τοπική ώρα.

Οι εκρεμμότητες, τα αλβανικά κόμματα και το στοίχημα Ζάεφ

Η συζήτηση επί των τροπολογιών στην Ολομέλεια της σκοπιανής Βουλής άνοιξε αυλαία χθες, Τετάρτη, με τον σκοπιανό πρωθυπουργό να καλεί τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να αναγνωρίσουν την αξία της Συμφωνίας, σε μια συνεδρίαση που διήρκεσε -ανησυχητικά- ελάχιστα και έληξε σχεδόν αμέσως μετά την ομιλία του σκοπιανού πρωθυπουργού.

Όπως αναμενόταν, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το εθνικιστικό VMRO-DPMNE αποχώρησε από τη διαδικασία και έσπευσε να δώσει το παρών στις συγκεντρώσεις κατά της κυβέρνησης και της Συμφωνίας που βρίσκονταν σε εξέλιξη έξω από το Κοινοβούλιο.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είναι να διασφαλίσει την αυξημένη πλειοψηφία 2/3 των συνολικά 120 βουλευτών που απαιτείται για να υπερψηφιστούν οι τροπολογίες.

Κυβερνητικές πηγές της ΠΓΔΜ ανέφεραν την Τετάρτη πως η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ φέρεται να εξασφαλίζει στη Βουλή την πλειοψηφία, ο ίδιος όμως ο σκοπιανός Πρωθυπουργός κρατά πιο χαμηλούς τόνους και διασαφηνίζει ότι η πλειοψηφία δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη.

«Την ευθύνη την έχουν τελικά οι βουλευτές και πιστεύω ότι θα βρούμε δυνάμεις για να συγκεντρώσουμε τα 2/3 προκειμένου να περάσουν οι τροπολογίες», είναι το νέο μήνυμα που έστειλε σήμερα, Πέμπτη ο κ. Ζάεφ και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «εάν εμείς είμαστε δημιουργικοί, θα βρούμε μια λύση».

Εμφανίστηκε παράλληλα έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση που η διαδικασία στην Ολομέλεια δεν έχει αίσιο τέλος για την κυβέρνησή του.

«Κλειδί» η ψήφος των αλβανόφωνων κομμάτων

Εξάλλου, οι διαπραγματεύσεις με τα αλβανόφωνα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκονται ακόμη υπό εξέλιξη, ενώ κλειδί αναμένεται να αποτελέσει και η στάση των 8 αντιφρονούντων του VMRO-DPMNE.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αποδέχθηκε την Τετάρτη ορισμένα από τα αιτήματα της αλβανικής αντιπολίτευσης, ανάμεσα στα οποία την αναδιατύπωση της εισαγωγικής φράσης του προοιμίου του συντάγματος (τροπολογία 34). 

Όπως μεταδίδουν τα σκοπιανά Μέσα ο σκοπιανός πρωθυπουργός δέχθηκε επίσης αλλαγή σε αναφορά τροπολογίας που «εξασφαλίζει ότι το κράτος νοιάζεται το ίδιο για όλους τους πολίτες», «συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζουν στη διασπορά».

Η υπηκοότητα στο «τραπέζι»

Με σημερινές του δηλώσεις ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη η «χρυσή τομή» με το αλβανικό κόμμα BESA.

«Το BESA ζητεί μία φόρμουλα που να μη δίνει την εντύπωση ότι είναι “μακεδόνες” οι αλβανόφωνοι, οι τουρκόφωνοι, οι σερβόφωνοι, οι βλάχοι και οι Ρομά. Αυτή είναι η ουσία. Οι τεχνικές πτυχές για την επίλυση του ζητήματος έχουν εξευρεθεί, δεν υπάρχει κανένα δίλημμα ως προς αυτό. Το BESA δεν ζητεί να αλλάξει η ταυτότητα. (…) Εργαζόμαστε για να βρούμε τεχνική φόρμουλα ώστε από τη μία η ιθαγένεια να εκφράζει τον καθένα και από την άλλη, οι εθνοτικές ομάδες που διαβιούν εδώ να μην εμφανίζονται ως “μακεδόνες”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι βουλευτές του κινήματος BESA, Φαζίλ Ζεντέλι και Τεούτα Μπιλάλι είχαν ζητήσει εξάλλου η παράγραφος 2 του Άρθρου 2 του Συνταγματικού Νόμου να αναδιατυπωθεί ως εξής: «Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, οι πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα έχουν την υπηκοότητα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Οι βουλευτές της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς», Ζιγιαντίν Σέλα και Σουρία Ρασίντι είχαν προτείνει με τη σειρά τους οι λέξεις «μακεδονική/πολίτης» να αντικατασταθούν από την λέξη «πολίτης», δηλαδή η παράγραφος 2 του Άρθρου 2 του Συνταγματικού Νόμου να ορίζει ότι «Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, η υπηκοότητα θα είναι πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Τέλος, προσπαθώντας να εξορκίσει τυχόν εθνικιστές κορώνες, ο Ζόραν Ζάεφ διαβεβαίωσε εκ νέου σήμερα ότι τα αλβανόφωνα κόμματα δεν προσπαθούν να θέσουν υπό κίνδυνο την εθνική ταυτότητα της χώρας.


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook