Χωρίς συμφωνία έληξε η συνεδρίαση της G7 για την κλιματική αλλαγή

  • Οι ΗΠΑ «επιφυλάσσονται» όσον αφορά τις δεσμεύσεις της G7
  • Δεν κατέστη δυνατό να υπογραφεί μια κοινή δήλωση από όλα τα μέλη της G7

Χωρίς συμφωνία έληξε η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της G7 στη Ρώμη, εξαιτίας των επιφυλάξεων των ΗΠΑ αναφορικά με την κλιματική αλλαγή.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ δήλωσαν πως «επιφυλάσσονται» όσον αφορά τις δεσμεύσεις της G7 που ανέλαβαν κατά την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, ο οποίος προήδρευε της συνάντησης αυτής.

Δεν κατέστη συνεπώς δυνατό να υπογραφεί μια κοινή δήλωση από όλα τα μέλη της G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Καναδάς και Ιταλία), διευκρίνισε.

Μπροστά στις επιφυλάξεις των ΗΠΑ, οι οποίες επιβεβαίωσαν πως βρίσκονται σε μια φάση επανεξέτασης της θέσης τους στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, η Ιταλία αποφάσισε να μην προτείνει μια κοινή δήλωση, εξήγησε επίσης ο Καλέντα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα πάρει θέση «μέχρι τα τέλη Μαΐου» σχετικά με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, που υπογράφηκε στα τέλη του 2015 από περισσότερες από 190 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, αλλά επικρίθηκε έντονα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, είχε ανακοινώσει στα τέλη Μαρτίου ο Λευκός Οίκος.

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)