Bραβεία Πούλιτζερ – Ποια θέματα κυριάρχησαν στις δημοσιογραφικές πρωτιές (video)

Τα δημοσιογραφικά βραβεία Πούλιτζερ δόθηκαν τη Δευτέρα 15 Απριλίου, ενώ εντύπωση προκαλούν τα θέματα τα οποία κυριάρχησαν ανάμεσα στα βραβευμένα, όπως επίσης και μια ειδική περίπτωση συγκινητικού επαγγελματισμού.

Συγκεκριμένα, μία τοπική αμερικανική εφημερίδα, η Capital Gazette στο Μέριλαντ  βραβεύτηκε με Πούλιτζερ για την κάλυψη της δολοφονικής επίθεσης που δέχτηκε στα ίδια τα γραφεία της, μια είδηση σημαντική αλλά που προφανώς δε μπορούσε να εορταστεί από την ίδια την εφημερίδα, καθώς ήταν η υπενθύμιση του θλιβερού καθήκοντος που έπρεπε να επιτελέσουν. 

Οι δημοσιογράφοι  αρκέστηκαν σε μια αγκαλιά, σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των πέντε συναδέλφων τους που έπεσαν νεκροί από την επίθεση ενόπλου στα γραφεία της εφημερίδας τον Ιούνιο 2018, ένα από τα πιο αιματηρά περιστατικά της ιστορίας του Τύπου στη συγκεκριμένη χώρα.

Για την επίθεση έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εις βάρος ενός ανθρώπου, ο οποίος φέρεται ότι είχε προηγούμενα με το έντυπο και ο οποίος έχει δηλώσει αθώος.

Στους υπόλοιπους νικητές περιλαμβάνονται οι εφημερίδες New York Times και Wall Street Journal για τις έρευνές τους που αφορούσαν τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και πολλές άλλες.  Οι πολύνεκρες επιθέσεις εξάλλου κυριάρχησαν στις θεματικές που βραβεύτηκαν. Υπενθυμίζεται ότι οι νικητές βραβείων Πούλιτζερ λαμβάνουν έκαστος 15.000 δολάρια.

Αναλυτικά οι νικητές:

  • Η εφημερίδα Pittsburgh Post-Gazette, για το ρεπορτάζ της τον περασμένο Οκτώβριο σχετικά με την επίθεση σε μια συναγωγή της Πενσιλβάνια από την οποία σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι.
  • Η εφημερίδα South Florida Sun Sentinel, για το ρεπορτάζ της για την πολύνεκρη επίθεση τον Φεβρουάριο 2018 στο Γυμνάσιο Marjory Stoneman Douglas με 17 νεκρούς.
  • Η New York Times , για το επεξηγηματικό ρεπορτάζ της σχετικά με τα φορολογικά του προέδρου Τραμπ, αλλά και για το σύνολο της αρθρογραφία της
  • Η Wall Street Journal  κέρδισε το εθνικό βραβείο ρεπορτάζ για την αποκάλυψη ότι ο Τραμπ εξαγόρασε την σιωπή δύο πρώην ερωμένων του στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
  • Η Washington Post, γιαένα  φωτορεπορτάζ της στην Υεμένη και ένα για βιβλιοκριτική.
  • Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters βραβεύτηκε για την έρευνά του σχετικά με την δολοφονία δέκα ανδρών Ροχίνγκια σε ένα χωριό της πολιτείας Ρακίν από βουδιστές χωρικούς και από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας και ένα ακόμη για τις φωτογραφίες μεταναστών από την Κεντρική Αμερική που αναζητούσαν καταφύγιο στις ΗΠΑ.
  • To Associated Press (ΑΡ) εξάλλου βραβεύτηκε για την δημοσιογραφική του κάλυψη της πολεμικής θηριωδίας στην Υεμένη.
  • Βραβείο Πούλιτζερ Eιδικής μνείας αποδόθηκε μετά θάνατον στην Αρίθα Φράνκλιν για την «ανεξίτηλη συνεισφορά της στην αμερικανική μουσική και στον αμερικανικό πολιτισμό για περισσότερες από πέντε δεκαετίες», μια διάκριση ασυνήθιστη, αλλά όχι σπάνια. Κάτι ανάλογο έγινε το 2007 με τον συνθέτη της τζαζ Τζον Κολτρέϊν, την επόμενη χρονιά με τον Μπομπ Ντίλαν και το 2010 με τον θρύλο της κάουντρι Χανκ Γουίλιαμς.

Announcing the winners of the 2019 Pulitzer Prizes. #pulitzers

Gepostet von Pulitzer Prizes am Montag, 15. April 2019

(Με πληροφορίες από BBC, The Guardian)


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook