Αυστηρή προειδοποίηση της ΕΕ στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ – «Θα απαντήσουμε κατάλληλα»»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, καλώντας την Άγκυρα «να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια παράνομη ενέργεια στην οποία η ΕΕ θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο».

Συγκεκριμένα, η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Υπενθυμίζοντας ότι, τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε καταδικάσει έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, η κ. Μογκερίνι κάλεσε «επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια παράνομη ενέργεια στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook