Η αστυνομία της Σουηδίας ανακρίνει 7 υπόπτους για την επίθεση στη Στοκχόλμη

Η σουηδική αστυνομία ανακρίνει επτά υπόπτους για την επίθεση που έγινε την Παρασκευή με κλεμμένο φορτηγό στο κέντρο της Στοκχόλμης, με συνέπεια το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των αρχών.

Ένας 39χρονος από το Ουζμπεκιστάν έχει συλληφθεί ως ο βασικός ύποπτος που οδηγούσε το φορτηγό. Ο άντρας αυτός ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφάλειας της Σουηδίας, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκάθαρους δεσμούς με ύποπτες για τρομοκρατική δράση, ομάδες.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, ο συλληφθείς είχε εκφράσει συμπάθεια για τη δράση εξτρεμιστικών οργανώσεων. Μεταξύ αυτών και για το Ισλαμικό Κράτος.

Από την επίθεση με το φορτηγό, τραυματίστηκαν άλλοι 15 άνθρωποι, καθώς αυτό έπεσε πάνω στους πεζούς που βρίσκονταν σε πολυσύχναστο δρόμο της Στοκχόλμης, για να εισβάλλει στη συνέχεια, σε εμπορικό κατάστημα στο οποίο ξέσπασε φωτιά.

“Επτά άνθρωποι ανακρίνονται για τα γεγονότα,” δήλωσε ο επικεφαλής των αστυνομικών επιχειρήσεων στη δημόσια τηλεόραση SVT, καθώς έγινε αρκετές αστυνομικές επιχειρήσεις σε διευθύνσεις γύρω από τη Στοκχόλμη κατά το τελευταίο 24ωρο.

Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματικός αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις αυτές της αστυνομίας, αλλά τόνισε ότι “υπάρχει ισχυρό αποδεικτικό υλικό” ότι ο άντρας από το Ουζμπεκιστάν που κρατείται, ήταν ο οδηγός του φορτηγού. Ο συλληφθείς φαίνεται να έδρασε μόνος του, χωρίς οι αστυνομικές αρχές να αποκλείουν το ενδεχόμενο ότι υπάρχουν συνεργοί του.

Παράλληλα σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας (DN), οι σουηδικές αρχές έχουν συλλάβει και δεύτερο ύποπτο για την επίθεση.

Αξιωματούχος σουηδικού δικαστηρίου φέρεται να δήλωσε για τη σύλληψη και δεύτερου υπόπτου, ενώ το δικαστήριο έχει ορίσει δημόσιο κατήγορο.

Η αστυνομία μέχρι τώρα έχει λάβει περίπου 500 καταθέσεις αναφορικά με την επίθεση δηλώνει αξιωματούχος.

Ο ίδιος αξιωματούχος, λέει ότι η αναγνώριση των θυμάτων έχει ολοκληρωθεί. Πρόκειται για δύο Σουηδούς, έναν Βρετανό κι μία Βέλγίδα.

Η αστυνομία της Σουηδίας δεν έχει στη διάθεσή της, οποιοδήποτε στοιχείο που να οδηγεί στο ενδεχόμενο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Στη γειτονική Νορβηγία, η αστυνομία προχώρησε νωρίς σήμερα το πρωί σε ελεγχόμενη έκρηξη μιας “συσκευής που έμοιαζε με βόμβα” στο κέντρο της πρωτεύουσας, Όσλο, ενώ συνελήφθη ένας ύποπτος. Μετά την επίθεση στη Στοκχόλμη, οι αστυνομικές αρχές σε όλες τη σκανδιναβική περιφέρεια έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)