Απορρίπτουν την ύψωση τειχών ή φρακτών στα σύνορα της χώρας για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών οι Αυστριακοί σε ποσοστό 54%, ενώ μόλις το 30% επιθυμεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκαν σήμερα και αποτελούν ισχυρό χτύπημα στο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, του οποίου η πορεία φαίνεται να ανακόπτεται έπειτα από μια μεγάλη άνοδο τους τελευταίους μήνες.

Το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα εκμεταλλευόμενο ακραία την προσφυγική κρίση στους προεκλογικούς αγώνες για τις πρόσφατες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στα ομόσπονδα κρατίδια της Άνω Αυστρίας και της Βιέννης, προκάλεσε ανησυχίες και φόβους στους ψηφοφόρους, ωστόσο κατάφερε να αναδειχθεί σε δεύτερο κόμμα, αυξάνοντας την επιρροή του σε ποσοστό άνω του 30%.

Αν και το προσφυγικό κύμα δημιουργεί ανησυχίες στους Αυστριακούς, είναι πολύ πιο περιορισμένες από εκείνες των πολιτών της Γερμανίας, της Ουγγαρίας ή της Κροατίας.

Συγκεκριμένα, οι δημοσκοπήσεις που έγιναν στην Αυστρία αυτήν την εβδομάδας, ποσοστό 55% θεωρεί ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να αντέξει για πολύ καιρό τις προσφυγικές ροές αν αυτές συνεχιστούν με τους έως τώρα ρυθμούς, με το ποσοστό αυτό να βρίσκεται 12 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερα από εκείνο πριν από 2 μήνες. Ωστόσο παραμένει κατά 20 μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία.

Παράλληλα, το 55% των Αυστριακών θέλουν την παραπέρα διατήρηση των ανοιχτών συνόρων στη χώρα τους, βέβαια με τις αποκαλούμενες «ζώνες τράνζιτ» για έναν καλύτερο έλεγχο των προσφύγων που εισρέουν και για μια συντεταγμένη προώθησή τους στους τελικούς προορισμούς τους.

Αυτή η ξεκάθαρη τοποθέτηση των Αυστριακών υπέρ των ανοικτών συνόρων και του ανθρωπισμού, αντικατοπτρίζει το επίκαιρο πολιτικό κλίμα στη χώρα, όπου, για πρώτη φορά, εδώ και εβδομάδες, όχι μόνον έχει ανακοπεί η άνοδος της ακροδεξιάς, αλλά τα ποσοστά της σε δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν ελαφρά κάμψη, σύμφωνα με τους αναλυτές στη Βιέννη.

Το γεγονός αυτό αποτελεί σαφή επιβεβαίωση της συνεπούς στάσης που κρατά ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος ξεκαθαρίζει:

«Δεν πρόκειται να υψώσουμε τείχος και να περιφράξουμε τη χώρα, γιατί δεν θέλουμε μια Αυστρία με αγκαθωτά συρματοπλέγματα, αλλά θέλουμε συντεταγμένες ενέργειες και ανθρωπισμό, όπως επίσης μια διασφάλιση με επαγγελματισμό των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ για καλύτερο έλεγχο των προσφυγικών ροών».

Ωστόσο, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η οποία προέρχεται από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, κάνει λόγο για ύψωση τειχών και φρακτών. Η υπουργός έχει δεχθεί επικρίσεις πως χρησιμοποιεί τη φρασεολογία και την τακτική των Ελευθέρων, προφανώς για πολιτικές σκοπιμότητες, μετά τις πανωλεθρίες του κόμματός της στις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, όπου στη Βιέννη το ποσοστό του έπεσε κάτω από 10%.

Υπενθυμίζεται πως ο Φάιμαν, υπονοώντας προφανώς την υπουργό Εσωτερικών, έχει τονίσει σε παλαιότερες δηλώσεις του, πως αντί να προξενεί στον πληθυσμό φόβο, που δεν λύνει κανένα πρόβλημα, υποστηρίζει την αναζήτηση λύσης και πως καθήκον των πολιτικών δεν είναι να φέρνουν τον κατακλυσμό, αλλά να τον αποτρέπουν, ενώ επιπλέον διαβεβαιώνει πως καμία καταστροφή δεν έρχεται για τη χώρα του, καθώς γίνονται μια σειρά από βήματα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Παράλληλα, ο Αυστριακός καγκελάριος έχει υπογραμμίσει ότι η υπουργός του θα πρέπει να προτείνει στην κυβέρνηση συνασπισμού σχέδιο για τη βελτίωση των ελέγχων στα σύνορα, κάτι το οποίο, όπως ο ίδιος έχει διευκρινίσει, ακόμη δεν έχει γίνει, ενώ κατά κανένα τρόπο, όπως προσθέτει, η ίδια δεν έχει καταθέσει στην κυβέρνηση κάποιο σχέδιο που να προβλέπει ύψωση τείχους στα σύνορα της Αυστρίας.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας