Αποφασιστικό βήμα στην ΠΓΔΜ για τη συνταγματική αναθεώρηση – Στήριξη από Βρυξέλλες και ΝΑΤΟ




  • Ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 και 80 βουλευτές ψήφισαν «ναι» για τη συνταγματική αναθεώρηση
  • Με την αλλαγή του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση
  • Αποπέμπει τους εφτά αντιφρονούντες βουλευτές το VMRO-DPMNE
  • Χαιρετίζει η ΕΕ: Ένα σημαντικό βήμα στην ΠΓΔΜ
  • Στόλτενμπεργκ: Τα Σκόπια πρέπει να αξιοποιήσουν την ιστορική ευκαιρία

Εν μέσω τεταμένου κλίματος και καταγγελιών της αντιπολίτευσης για απόπειρα χρηματισμού βουλευτών της, πέρασε η πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στη ΠΓΔΜ, σηματοδοτώντας ένα αποφασιστικό βήμα για να προχωρήσει η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 και 80 βουλευτές ψήφισαν «ναι», έναντι 39 που ψήφισαν «όχι», για την πρόταση της κυβέρνησης για να ξεκινήσει η διαδικασία της αναθεώρησης του συντάγματος.

Με την αλλαγή του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους ευρωπαίους αξιωματούχους να καλούν την ΠΓΔΜ να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στις συνταγματικές αλλαγές.

Ζόραν Ζάεφ: Είναι μια ιστορική ημέρα για τη χώρα μας

Είναι μια ιστορική ημέρα για την χώρα μας. Μαζί γράψαμε ιστορία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

«Το ταξίδι μας για ένα καλύτερο μέλλον, για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ξεκίνησε. Επίκειται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την εναρμόνιση των τροπολογιών του Συντάγματος. Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενότητα», ανέφερε ο Ζάεφ.

«Το κοινοβούλιο ακολουθώντας την θέληση του λαού μας, με πλειοψηφία 2/3 εξασφάλισε να διαβούμε τις ανοικτές πύλες προς τις μεγαλύτερες ενώσεις της δύσης και του κόσμου», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές γι΄ αυτήν τη ιστορική όπως τη χαρακτήρισε απόφαση . «Ιδιαιτέρως θέλω να συγχαρώ τους βουλευτές από τις τάξεις του VMRO –DPMNE που επέδειξαν θάρρος , έβαλαν πάνω από το κομματικό συμφέρον το συμφέρον της χώρας και ψήφισαν ΝΑΙ» είπε ο Ζάεφ.

Αποπέμπει εφτά βουλευτές το VMRO-DPMNE

Την ίδια στιγμή, μετά την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, το VMRO-DPMNE απέπεμψε τους επτά βουλευτές του που ψήφισαν υπερ των συνταγματικών αλλαγών σε έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος.

«Οι επτά βουλευτές που ενήργησαν κόντρα στη θέση του κόμματος και των πολιτών απογοήτευσαν εμένα, το κόμμα και την πατρίδα. Πρέπει να ζήσουν με αυτό. Για αυτό η εκτελεστική επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως και τους απέκλεισε από το κόμμα», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος, Χρίστιαν Μιτσκόσκι.




Χαιρετίζει η ΕΕ: Ένα σημαντικό βήμα στην ΠΓΔΜ

Με κοινή τους δήλωση, η ‘Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιόχανες Χαν επανέλαβαν τη σταθερή προσήλωσή τους στη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας την ψηφοφορία της Παρασκευής στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωσή της και καλώντας τη γείτονα να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στις συνταγματικές αλλαγές, που θα οδηγήσουν τη χώρα στον ευρωπαϊκό δρόμο.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται:

«Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με την ψήφο του για την έγκριση της έναρξης της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αναμένουμε τώρα οι εθνικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας να συνεχιστούν χωρίς καθυστερήσεις με την υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει σθεναρά την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν τον Ιούνιο οι πρωθυπουργοί (σ.σ. της πΓΔΜ, Ζόραν) Ζάεφ και (της Ελλάδας, Αλέξης) Τσίπρας. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγετική ικανότητα και υπευθυνότητα για την επίλυση μιας από τις παλαιότερες διαμάχες στην περιοχή. Αυτό επιβεβαιώθηκε με τη ψηφοφορία της Παρασκευής.

Είναι πραγματικά μια μοναδική ευκαιρία για να προχωρήσει η χώρα αποφασιστικά προς τον ευρωπαϊκό δρόμο, όπως και για τη συμφιλίωση στην περιοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρέχει την πλήρη στήριξή της στη χώρα τους πολίτες και τους θεσμούς της».

Στόλτενμπεργκ: Τα Σκόπια πρέπει να αξιοποιήσουν την ιστορική ευκαιρία

Την έγκριση της πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ από το κοινοβούλιο των Σκοπίων χαιρέτισε εξάλλου και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο twitter, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε: «Επαφίεται στην κυβέρνηση και τους πολιτικούς ηγέτες να ολοκληρώσουν τις εθνικές διαδικασίες για τη συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας και να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ».





Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook