Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε τρεις υπόπτους για τη δολοφονία της δημοσιογράφου στη Μάλτα

Κατηγορίες για τη δολοφονία της μαλτέζας δημοσιογράφου και μπλόγκερ Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία απαγγέλθηκαν εις βάρος τριών ανδρών. Οι ίδιοι κατηγορούνται και για οπλοκατοχή και κατοχή υλικού για την κατασκευή βόμβας.

Δείτε επίσης: Οκτώ συλλήψεις για τη δολοφονία της δημοσιογράφου στη Μάλτα (εικόνες – video)

Οι αδελφοί Τζορτζ και Άλφρεντ Ντετζόρτζο, 55 και 53 ετών αντίστοιχα και ο 55χρονος Βίνσεντ Μουσκάτ δήλωσαν αθώοι.

Η 53χρονη Γκαλιζία δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου όταν το αυτοκίνητο της ανατινάχθηκε ενώ το οδηγούσε κοντά στο σπίτι της.

Η δημοσιογράφος είχε αποκαλύψει την σχέση της κυβέρνησης του νυν πρωθυπουργού της χώρας, Τζόζεφ Μουσκάτ με το σκάνδαλο των Panama Papers. Οι αποκαλύψεις της είχαν οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, στις οποίες ο Μουσκάτ είχε επανεκλεγεί.

Τη Δευτέρα η αστυνομία συνέλαβε δέκα υπήκοους Μάλτας σε σχέση με τον φόνο. Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Μάρσα και στις περιοχές Μπουγκίμπα και Ζέμπαγκ.

Ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ, ο οποίος δεν συνδέεται με τον ένα από τους τρεις κατηγορούμενους, δήλωσε ότι οι δέκα συλληφθέντες ήταν ήδη γνωστοί στην αστυνομία, ενώ κάποιοι είχαν ποινικό μητρώο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Times of Malta, οι τρεις άνδρες εναντίον των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες, είναι μεταξύ των συλληφθέντων.

Μια στενή φίλη της Καρουάνα Γκαλιζία δήλωσε στο Reuters ότι δεν θεωρεί πως η δημοσιογράφος είχε κάνει έρευνα για τα συγκεκριμένα αυτά πρόσωπα. Η κυβέρνηση έχει προσφέρει αμοιβή ενός εκατομμυρίου ευρώ για όποιον προσκομίσει πληροφορίες σχετικά με τον φόνο.

Οι τρεις γιοι της δεν αποδέχτηκαν την κίνηση αυτή και δήλωσαν ότι “δεν ενδιαφέρονται για δικαιοσύνη χωρίς αλλαγή”.

Διεθνείς εμπειρογνώμονες, περιλαμβανομένων ανδρών του FBI, έχουν κληθεί να βοηθήσουν στις έρευνες.

Οι επικεφαλής οκτώ από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς στον κόσμο, ανάμεσά τους και το BBC, έχουν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ερευνήσει την δολοφονία.