Αντίγραφο της κρεβατοκάμαρας από το «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος» (εικόνες)

Το «14ο εργοστάσιο». Μια έμπνευση του Σάιμον Μπιρτς. Σε μια άδεια βιομηχανική αποθήκη στα περίχωρα του Λος Άντζελες, ο Βρετανός καλλιτέχνης δίνει την ευκαιρία για μια πολυεπίπεδη και πολύπλευρη (καλλιτεχνική) εμπειρία.

Πρόκειται για 14 χώρους, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με βίντεο, εγκαταστάσεις, γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής, περφόρμανς. Πλειάδα καλλιτεχνών συνεργάζονται σε μια αφήγηση η οποία ξετυλίγεται, καθώς οι επισκέπτες διασχίζουν το «14ο εργοστάσιο».

Σε έναν από τους 14 χώρους -με την επωνυμία «The Barmecide Feast»– ένα αντίγραφο του υπνοδωματίου από την ταινία του 1968 του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος». Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Μπιρτς συνεργάστηκε με το στούντιο αρχιτεκτονικής και ντιζάιν KplusK (έχει έδρα στο Χονγκ Κονγκ). Μιμήθηκαν όλες, μα όλες, τις λεπτομέρειες της κινηματογραφικής παραγωγής.

Το δωμάτιο είναι διακοσμημένο στο ίδιο ύφος με την εμβληματική σκηνή της ταινίας επιστημονικής φαντασίας, τη στιγμή που ο αστροναύτης Ντέιβιντ Μπάουμαν έρχεται αντιμέτωπος με αυτόν τον χώρο που προκαλεί ανησυχία. Λουσμένο σε λευκό φως, με πίνακες και γλυπτά της αναγέννησης ένα γύρω, τα πλακάκια να λάμπουν.

Αναμνήσεις (από την ταινία), αίσθηση επιστροφής στο μέλλον στον συγκεκριμένο χώρο του «14ου εργοστασίου».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)