Ανοιχτές απειλές Γκουαϊδό στον στρατό της Βενεζουέλας – «Υπάρχουν υπεύθυνοι, είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

Σκληρή ήταν  η αντίδραση του Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας όταν ο στρατός της χώρας εμπόδισε την είσοδο κιβωτιών «ανθρωπιστικής βοήθειας» στη χώρα.

Ο ίδιος, την  Κυριακή 10 Φεβρουαρίου τόνισε  ότι οι στρατιωτικοί που εμποδίζουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΠΑ, που έχει αποθηκευτεί στην Κολομβία, διαπράττουν «σχεδόν γενοκτονία», πάντως σε κάθε περίπτωση ένα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

«Υπάρχουν υπεύθυνοι και το καθεστώς το γνωρίζει. Αυτό είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κύριοι του στρατού», δήλωσε στον Τύπο ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος  μετά την κυριακάτικη λειτουργία σε εκκλησία στη Λας Μερσέδες, συνοικία στο ανατολικό Καράκας.

Ο 35χρονος Γκουαϊδό, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού θεσμού που ελέγχει η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, κατήγγειλε πως οι στρατιωτικοί μετατρέπονται σε «δήμιους», ότι διαπράττουν «σχεδόν γενοκτονία τόσο με τις πράξεις τους,  όταν δολοφονούν» διαδηλωτές, όσο και με τις παραλείψεις τους, όταν εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια» να εισέλθει στο έδαφος της χώρας».

Απηύθυνε εκ νέου έκκληση να γίνει μαζική πορεία αύριο Τρίτη, ημέρα της νεότητας, στη μνήμη των νεκρών των προηγούμενων κινητοποιήσεων — είναι περίπου σαράντα από την 21η Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ — και για να διατρανωθεί η απαίτηση να επιτραπεί η είσοδος της βοήθειας.

Ο Μαδούρο καταγγέλλει μια «ανθρωπιστική κρίση που είναι «κατασκευασμένη από την Ουάσινγκτον» με σκοπό να μπορέσει να «επέμβει» στη Βενεζουέλα. Χαρακτηρίζει την αποστολή της βοήθειας «πολιτικό σόου» και επιρρίπτει στις κυρώσεις των ΗΠΑ την ευθύνη για τις ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων.Ο ίδιος ο Γκουαϊδό έχει δηλώσει πως μια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ δεν αποκλείεται. 

Η Βενεζουέλα, χώρα με τεράστια αποθέματα πετρελαίου, άλλοτε μια από τις ισχυρότερες οικονομίες στη Λατινική Αμερική, βιώνει τη χειρότερη κρίση της ιστορίας της, αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις και υπερπληθωρισμό. Περίπου 2,3 εκατομμύρια πολίτες έχουν μεταναστεύσει από το 2015, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης εξάλλου επανέλαβε  την άρνησή του να διαπραγματευθεί με τον πρόεδρο Μαδούρο. «Σήμερα, ο χρόνος δεν κυλάει πια προς όφελός του. Η δημοκρατία είναι πιο κοντά παρά ποτέ. Το μέλλον μας ανήκει», πέταξε.

Η Διεθνής Ομάδα Επαφής, την οποία έχουν σχηματίσει πολλές ευρωπαϊκές και λατινοαμερικάνικες χώρες, καλεί σε «διάλογο» και να διεξαχθούν «ελεύθερες εκλογές».

Ο Μαδούρο κατήγγειλε την Ομάδα Επαφής πως «πήρε θέση» με αυτή την τοποθέτηση και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι ο πάπας Φραγκίσκος θα αποδεχθεί το αίτημά του να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως μεσολαβητή.

Την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνόδου της στο Μοντεβιδέο, την πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, η Ομάδα Επαφής κάλεσε να επιτραπεί «η επείγουσα είσοδος» της ανθρωπιστικής βοήθειας, με συντονισμό της ιδίας και του ΟΗΕ.

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook