Ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία – ΗΠΑ και Κίνα διαπραγματεύονται, ενώ οι δασμοί… παραμονεύουν
  • Με άδεια χέρια φεύγουν οι απεσταλμένοι της Κίνας από την Ουάσιγκτον
  • Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στο Πεκίνο
  • Από σήμερα ξεκινά η εφαρμογή τιμωρητικών δασμών ύψους 300 δισ. σε κινέζικα προϊόντα

Χωρίς αποτέλεσμα αναχωρούν σήμερα Σάββατο 11 Μαΐου οι απεσταλμένοι της Κίνας από την αμερικανική πρωτεύουσα.

Βέβαια, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής, αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε σε κινεζικά κρατικά ΜΜΕ οι  διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Κίνας συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους με σκοπό να κλειστεί διμερής συμφωνία για το εμπόριο στο Πεκίνο.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις συνομιλίες «έντιμες» και «εποικοδομητικές».

Ο Λίου πρόσθεσε πως δεν πιστεύει ότι η πιθανότητα συμφωνίας «αποσυντίθεται» και ότι είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρξουν κάποιες δυσκολίες. Τα δύο μέρη κατανοούν το ένα το άλλο σε πολλά, όμως συνεχίζουν να έχουν διαφωνίες για «ζητήματα αρχής», είπε.

Οι διαφωνίες αυτές έγκειται στο ότι η Κίνα δεν μπορεί να προχωρήσει σε υποχωρήσεις σε αυτά τα «ζητήματα αρχών» αλλά ο ίδιος είναι συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς τις μέλλουσες διαπραγματεύσεις, συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης.

Το Πεκίνο εναντιώνεται σθεναρά στη νέα ομοβροντία αυξήσεων των τελωνειακών δασμών των ΗΠΑ και η Κίνα είναι αναγκασμένη να ανταποδώσει την κίνηση, είπε ο Λίου, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Δύο πηγές ενήμερες για τις συνομιλίες δήλωσαν ότι δεν υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, καθώς οι Αμερικανοί απέρριψαν τα επιχειρήματα του Λίου για τις τροποποιήσεις του κειμένου, ειδικά αυτές περί της τροποποίησης κινεζικών νόμων.

Ο Λίου προσπάθησε να πείσει τον Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, τον αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) ότι αντί να τροποποιήσει νόμους, η κυβέρνηση της Κίνας θα εφαρμόσει τις υπεσχημένες αλλαγές με διατάγματα νομοθετικού περιεχομένου, κατά τις πηγές αυτές. Ο Λάιτχαϊζερ αντέτεινε πως περιμένει το Πεκίνο να τηρήσει τις πρότερες δεσμεύσεις του και να τροποποιήσει τους νόμους, πρόσθεσε μία από τις πηγές.

 Ξεκίνησε η εφαρμογή των δασμών

Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή στον να αρχίσει η διαδικασία επιβολής υψηλότερων τελωνειακών δασμών σε όλα τα εναπομείναντα προϊόντα που εισάγει η χώρα του από την Κίνα.

Η αξία των κινεζικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν υψηλότεροι δασμοί στο πλαίσιο των νέων τιμωρητικών μέτρων της Ουάσινγκτον ανέρχεται κατά προσέγγιση «σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια».
Κατά την ίδια πηγή, οι λεπτομέρειες της διαδικασίας, η αναγγελία του μέτρου και η έναρξη της περιόδου δημόσιας διαβούλευσης όσον αφορά τους επιπλέον δασμούς, θα γνωστοποιηθούν σύντομα.

Ανησυχία από την Ευρώπη – «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη»

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε το πρωί της Παρασκευής 10 Μαΐου πως η κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ αποτελεί τη σοβαρότερη απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη και απειλεί θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη», δήλωσε ο Λεμέρ στο CNews. «Σημαίνει πως οι εμπορικοί δασμοί θα αυξηθούν, λιγότερα αγαθά θα κυκλοφορούν στον κόσμο … και θέσεις εργασίας στη Γαλλία και στην Ευρώπη θα καταστραφούν».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook