Ανένδοτη η Τουρκία για τους S-400: «Θα… απαντήσουμε, εάν υπάρξουν αμερικανικές κυρώσεις» (video)
  • Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως η Άγκυρα «θα λάβει ανταποδοτικά μέτρα», αν οι ΗΠΑ της επιβάλουν κυρώσεις
  • Συνεχίζονται τα επεισόδια στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ
  • Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υπογράμμισε πως είναι αδύνατο να ακυρωθεί η παραγγελία από τη Ρωσία

Η Τουρκία είναι αδύνατο να ακυρώσει την παραλαβή των S-400 από τη Ρωσία και η Άγκυρα «θα λάβει ανταποδοτικά μέτρα», αν οι ΗΠΑ της επιβάλουν κυρώσεις για την αγορά των συγκεκριμένων ρωσικών αμυντικών συστημάτων. Αυτό δήλωσε την Παρασκευή (14/6) ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σηματοδοτώντας άλλο ένα βήμα προς μία αντιπαράθεση μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν σε οποιεσδήποτε αρνητικές ενέργειες προς εμάς, θα λάβουμε επίσης ανταποδοτικά μέτρα», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όταν ερωτήθηκε σχετικά με πιθανές αμερικανικές κυρώσεις σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως είναι αδύνατο να ακυρωθεί η παραγγελία για τους S-400. «Είμαστε αποφασισμένοι στο ζήτημα των S-400. Όποια κι αν θα είναι τα αποτελέσματα, δεν θα κάνουμε πίσω», τόνισε ο χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως είναι αδύνατο να ακυρωθεί η παραγγελία.

Είναι χαρακτηριστικό πως η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση στις 5,9075 έναντι του δολαρίου μετά το σχόλιο αυτό, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων εβδομάδων.

Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει για κυρώσεις και για αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, αν παραδοθούν στην Άγκυρα οι πύραυλοι εδάφους αέρος S-400. Εξετάζοντας να δώσουν σε άλλη χώρα τα F-35, όπως στην Ελλάδα.

Τι σημαίνει για το ΝΑΤΟ η συμφωνία της Τουρκίας για τους S-400

Οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ. Η Ουάσιγκτον επιμένει ότι θα θέσουν σε κίνδυνο τα F-35, τα οποία η Τουρκία επίσης σκοπεύει να αγοράσει. Η Άγκυρα πρότεινε οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι να σχηματίσουν μια ομάδα εργασίας για να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο των S-400, αλλά δεν έχει ακόμη λάβει απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εκτός από τον τομέα της ασφάλειας, η αμερικανοτουρκική διαμάχη για τους S-400 έχει στρατηγικές και βιομηχανικές διαστάσεις. Θέτει ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της Τουρκίας ως εταίρου στο ΝΑΤΟ, αλλά και τη διπλωματική πορεία που επιδιώκει. Δεδομένης της καίριας γεωγραφικής της θέσης, στη νότια πλευρά της συμμαχίας – συν τον ρόλο της στη συριακή κρίση – η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που το ΝΑΤΟ μπορεί εύκολα να της γυρίσει την πλάτη.

Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι μια ρωσική παρουσία και εμπλοκή στην αεροπορική άμυνα της Τουρκίας, που θα λειτουργεί παράλληλα με τα F-35, θα μπορούσε να δώσει στη Μόσχα τη δυνατότητα να συλλέξει χρήσιμες πληροφορίες. Επιπλέον, η Τουρκία θα αποκτήσει ένα σύστημα με απαγορευτικές ικανότητες για τη συμμαχική αεροπορική δραστηριότητα στην περιοχή.

Οι S-400 από μόνοι τους δεν είναι αυτοί που θα εκτοπίσουν την Τουρκία από το NATO, σχολιάζει ο διπλωματικός αναλυτής Τζόναθαν Μάρκους στο BBC. Σε αυτή τη διαμάχη ωστόσο θα πρέπει να προστεθεί και ο καβγάς της Τουρκίας με την Ουάσιγκτον επειδή στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας. Σε αυτά τα δεδομένα προστίθεται το όλο και πιο αυταρχικό στυλ της τουρκικής ηγεσίας, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις φιλελεύθερες αξίες πολλών άλλων μελών του ΝΑΤΟ.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με το στρατηγικό φλερτ της Τουρκίας με τη Ρωσία – με εξίσου βασικό ρόλο στη Συρία – αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/naftemporiki.gr)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook