Μετά τον πρόεδρο του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Γκέρχαρντ Χόλτσινγκερ, ο οποίος χθες, Τετάρτη, χαρακτήρισε “παράνομη και αντισυνταγματική” την δια νόμου επιβολή ανώτατου ορίου στη χορήγηση ασύλου στην Αυστρία, τον προβληματισμό τους ως προς τη νομιμότητα της, εκφράζουν τώρα και οι δύο ειδικοί, του Ευρωπαϊκού Δικαίου και του Συνταγματικού Δικαίου, στους οποίους η αυστριακή κυβέρνηση έχει αναθέσει να γνωμοδοτήσουν σχετικά.

Η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και οι κυβερνήσεις των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, έχουν επιβάλει από τον Φεβρουάριο ανώτατο ημερήσιο όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο στη χώρα, επιτρέποντας μόνο σε 80 άτομα την ημέρα να καταθέτουν αντίστοιχη αίτηση. Το ανώτατο όριο, αναφέρεται από την Αυστριακή κυβέρνηση ως «τιμή αναφοράς».

Συνολικά μέσα στο 2016 ο αριθμός των προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί θα ανέλθει σε 37.500, έναντι των 90.000 που είχε υποδεχθεί η Αυστρία μέσα στην περασμένη χρονιά.

Σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο ένας εκ των ειδικών, ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου Βάλτερ Όμπβεξερ, επισημαίνει χαρακτηριστικά πως “ένα ανώτατο όριο που προβλέπει έναν απόλυτο αριθμό, πέραν του οποίου δεν θα εξετάζεται πλέον καμία αίτηση για άσυλο, δεν είναι συμβατό ούτε με τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου ούτε με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο“.

Σε σχέση με τις σχεδιαζόμενες συμφωνίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Τουρκία, ο ίδιος είναι της άποψης πως “αρχικά είναι επιτρεπτή μία επανεισδοχή στην Τουρκία των αναζητούντων προστασία”, υπό την προϋπόθεση ότι οι πρόσφυγες θα τύχουν μεταχείρισης στη βάση της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενεύης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δηλαδή, όπως τονίζει ο Βάλτερ ΄Ομπβεξερ στη συνέντευξή του, θα πρέπει να διασφαλίζεται, αφενός ότι οι άνθρωποι δεν θα επαναπροωθούνται ή δεν θα απελαύνονται “στη χώρα δίωξής τους” και αφετέρου, ότι θα γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο συμπέρασμα ότι μία “τιμή αναφοράς” είναι προβληματική από τη σκοπιά του Συνταγματικού Δικαίου, φαίνεται να καταλήγει και ο Αυστριακός συνταγματολόγος, Μπερντ Κρίστιαν Φουνκ, ο δεύτερος των ειδικών της γνωμοδότησης για την αυστριακή κυβέρνηση.

Σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα “Κουρίρ” ο συνταγματολόγος αναφέρει πως συμφωνεί με την άποψη του προέδρου του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Γκέρχαρντ Χόλτσινγκερ, ότι “ένας νόμος ο οποίος καθορίζει ένα ανώτατο όριο στο άσυλο, είναι αντισυνταγματικός“.

Σχολιάζοντας το γεγονός πως το ανώτατο όριο δεν έχει επιβληθεί με νόμο αλλά προήλθε από συμφωνία ανάμεσα στην αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση και στις κυβερνήσεις των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων, ο Μπερντ Κρίστιαν Φουνκ επισημαίνει πως δεν υπάρχει διαφορά και μάλιστα, το ότι δεν υπάρχει νομική βάση για ένα ανώτατο όριο, καθιστά τώρα ακόμη περισσότερο ανεπίτρεπτους τέτοιους περιορισμούς.

Σε άλλη, επίσης σημερινή, συνέντευξή του στην εφημερίδα “Ντερ Στάνταρντ”, ο ίδιος διευκρινίζει πως εάν υπάρξει νομοθεσία για την ρύθμιση του ανωτάτου ορίου, σύμφωνα με την οποία δεν θα γίνεται δεκτή η 37.501 αίτηση χορήγησης ασύλου, αυτή θα ήταν σαφής παράβαση της νομικής προστασίας.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας