Αμετανόητος… ο Σαλβίνι: Νέα σκληρά μέτρα κατά της μετανάστευσης (video)
Παρά τις πολλές αντιδράσεις που υπάρχουν η ιταλική κυβέρνηση υιοθετεί και νέα μέτρα για το μεταναστευτικό. Ανάμεσα σε άλλα η Λέγκα ζητάει, μάλιστα, την αύξηση του προστίμου εναντίον ΜΚΟ από 50.000 σε 1 εκ. ευρώ. Την ίδια ώρα το σκάφος «Alan Kurdi» της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Sea-Eye διέσωσε άλλους 44 μετανάστες που βρίσκονταν σε κίνδυνο στα ανοικτά της Λιβύης, ανακοίνωσε η ΜΚΟ, προσθέτοντας πως η Μάλτα δέχθηκε να τους υποδεχθεί.

Με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών της Ρώμης θα χρησιμοποιηθούν, λοιπόν, πλοία του πολεμικού ναυτικού και της οικονομικής αστυνομίας, για να παρεμποδίζεται η είσοδος των παράτυπων μεταναστών στα λιμάνια της χώρας. Παράλληλα, με πλωτά και εναέρια μέσα, η Ιταλία θα παρακολουθεί την κατάσταση στα λιβυκά παράλια.

Σε περίπτωση νέων αναχωρήσεων, θα ειδοποιεί την ακτοφυλακή της Τρίπολης για να μπλοκάρει τα πλεούμενα. Όλα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι οι συγκρούσεις στην Λιβύη θα σταματήσουν (κάτι αρκετά απίθανο) και ότι οι 7.000 μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης της χώρας δεν θα αναγκαστούν να έλθουν στην Ευρώπη. Συγχρόνως δε βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με την Τυνησία, για νέα διμερή συμφωνία. Η Ρώμη αφήνει να διαρρεύσει ότι οι παράτυποι μετανάστες θα μπορούν να επιστρέφουν στην Τύνιδα και με συμβατικά πλοία της γραμμής.

Το βράδυ νέα συνεδρίαση της κυβέρνησης

Η σκληρή γραμμή του Ματέο Σαλβίνι, δηλαδή, υπερισχύει και πάλι, παρά τις συνεχείς συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε. Ο Γραμματέας της Λέγκα κατηγόρησε την υπουργό Άμυνας των Πέντε Αστέρων, Ελιζαμπέτα Τρέντα, ότι δεν του παρείχε την αναγκαία βοήθεια. Η ίδια όμως απάντησε ότι ο υπουργός Εσωτερικών δεν δέχθηκε, μέχρι τώρα, όλες τις προτάσεις της για συνεργασία. Για το βράδυ της Τρίτης (09/07) ο Κόντε έχει ορίσει νέα συνεδρίαση της κυβέρνησης με θέμα το μεταναστευτικό ώστε να προσπαθήσει να περιορίσει τις εντάσεις.

Το κύριο ερώτημα τώρα είναι με ποιο τρόπο τα ιταλικά στρατιωτικά πλοία θα εμποδίζουν τα σκάφη των μη κυβερνητικών οργανώσεων (και βέβαια με ποιες συνέπειες) θα εισέρχονται στα λιμάνια της χώρας. Η εφημερίδα «La Repubblica», παράλληλα, γράφει ότι μόνον ένας στους δέκα μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στην Κάτω Ιταλία, διασώζονται από πλοία των ΜΚΟ. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η ιταλική δικαιοσύνη έχει αποφανθεί ότι προέχει πάντα η διάσωση της ανθρώπινης ζωής.

Σημειώνεται ότι το σκάφος Alan Kurdi της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Sea-Eye διέσωσε άλλους 44 μετανάστες που βρίσκονταν σε κίνδυνο στα ανοικτά της Λιβύης, ανακοίνωσε η μκο, προσθέτοντας πως η Μάλτα δέχθηκε να τους υποδεχθεί.
«Σαράντα τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους τέσσερις γυναίκες και τρία παιδιά», επιβιβάσθηκαν στο Alan Kurdi, ανακοίνωσε η Sea-Eye.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, οι μετανάστες εντοπίσθηκαν από ιδιωτικό αεροσκάφος που χρησιμοποιείται για την αναζήτηση μεταναστών να πλέουν πάνω σε μια ξύλινη βάρκα. «Σκάφος του μαλτέζικου Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται εν πλω για να παραλάβει τους ανθρώπους αυτούς από το Alan Kurdi και να τους μεταφέρει στη στεριά», ανακοίνωσε ακόμη η Sea-Eye, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, χωρίς πάντως να υπάρχει σχετική επιβεβαίωση από τις αρχές της Μάλτας.

Το βράδυ της Κυριακής (07/07), άλλοι 65 μετανάστες, που είχαν διασωθεί από το Alan Kurdi, έφθασαν στη Μάλτα με την προοπτική να κατανεμηθούν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook