Αλληλεγγύη και προστασία των συνόρων προτάσσουν οι ηγέτες της ΕΕ πριν τη Σύνοδο
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες για διήμερες συνομιλίες στη μεταναστευτική πολιτική, οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες.

Οι ηγέτες προσερχόμενοι στη Σύνοδο δίνουν με δηλώσεις τους μια «μικρή γεύση» για το τι ακριβώς θα βρεθεί στο «μενού» της Συνόδου εν μέσω μίας συγκυρίας στην οποία θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις βαθιές τους διαιρέσεις απέναντι στο μεταναστευτικό πρόβλημα.

«Μπορούμε να συζητήσουμε για την αποβίβαση των μεταναστών στην Αφρική, αλλά χρειάζεται πρώτα να μιλήσουμε με αυτές τις χώρες», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ .

Μακρόν: Η σύνοδος είναι η ευκαιρία για μία σημαντική συζήτηση για την μετανάστευση

Από τη μεριά του ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε: «Η επιλογή για τη μετανάστευση είναι μεταξύ μιας εθνικής και μιας ευρωπαϊκής λύσης». «Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι η ευκαιρία για μία σημαντική συζήτηση για την μετανάστευση. Η Ευρώπη ζει με αυτήν από το 2015. Όλοι αντιμετωπίζουμε μία απλή επιλογή: θέλουμε εθνικές λύσεις ή πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές λύσεις και την συνεργασία; Σε ό,τι με αφορά, θα υπερασπισθώ ευρωπαϊκές λύσεις μέσω συνεργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ΄εφαρμογήν του Σένγκεν. Έχουμε ανάγκη την συνεργασία στο πλαίσιο των ισχυουσών συμφωνιών και τον εκσυγχρονισμό τους. Υπάρχει δουλειά να γίνει πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, για τα σύνορα της Ευρώπης και εντός της Ευρώπης με βάση δύο αρχές: την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρον.

Τουσκ: Κάποιοι ίσως θεωρούν ότι είμαι πολύ σκληρός στις προτάσεις μου για τη μετανάστευση

«Κάποιοι ίσως θεωρούν ότι είμαι πολύ σκληρός στις προτάσεις μου για τη μετανάστευση. Αλλά πιστέψτε με, εάν δεν συμφωνήσουμε σε αυτές, τότε θα δείτε κάποιες πραγματικά σκληρές προτάσεις από ορισμένους πολύ σκληρούς τύπους», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Πρόσθεσε ότι η εναλλακτική στους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι το «χαοτικό περαιτέρω κλείσιμο των συνόρων».

Πίεση Τουσκ για την έναρξη των διαδικασιών ένταξης ΠΓΔΜ-Αλβανίας σε ΕΕ

«Αυτή είναι μια καλή εβδομάδα για τη χώρα σας και τα υπόλοιπα δυτικά Βαλκάνια» επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων που παραχώρησε στον Τύπο με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρόεδρος Τουσκ αναφέρθηκε στην απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να «καθορίσουν το μονοπάτι» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία τον Ιούνιο του 2019, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι 28 ηγέτες της ΕΕ θα επικυρώσουν σήμερα αυτήν την απόφαση.

Μέι: Δέσμευση για ευρωπαϊκή συνεργασία σε επίπεδο ασφαλείας
Η ΕΕ και η Βρετανία είναι ταγμένες στην επιτάχυνση των συνομιλιών για το Brexit, δηλώνει η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της χώρας της στην ευρωπαϊκή συνεργασία σε επίπεδο ασφάλειας.

Στήριξη Σάντσεθ σε Γερμανία: Θα πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια κοινή απάντηση σε μια κοινή πρόκληση, η οποία είναι η μετανάστευση και θα πρέπει να συνδυάσουμε την υπευθυνότητα με την αλληλεγγύη», δηλώνει ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Υπευθυνότητα προκειμένου να ελέγξουμε τα σύνορά μας, να εντείνουμε τη διεθνή και εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής. Και αλληλεγγύη επίσης σε ό,τι αφορά άλλες χώρες, ιδιαίτερα στη Γερμανία, που τώρα βιώνει μια πολιτική κρίση», πρόσθεσε ο Σάντσεθ.

Μπετέλ: Η νόμιμη μετανάστευση πρέπει να είναι ο κανόνας

«Πιστεύω ότι πρέπει να συζητήσουμε τα πάντα. Εάν έχουμε χώρες που λένε αυτό κι εκείνο και ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, δεν θα φθάσουμε ποτέ σε συμφωνία. Η νόμιμη μετανάστευση πρέπει να είναι ο κανόνας», σημείωσε ο Ξαβιέ Μπετέλ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που έχουν φθάσει σε διαφορετικές χώρες και στην συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Γερμανία. Το κατανοώ όταν η Γερμανία λέει: “Γιατί πρέπει να διαχειριζόμαστε εμείς τα πάντα;” », διερωτήθηκε στη συνέχεια.

Ορμπάν: Κύριο θέμα της Συνόδου η δημοκρατία στην Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι το κύριο θέμα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής δεν είναι η μετανάστευση, αλλά η δημοκρατία στην Ευρώπη…«είναι τι πιστεύουν οι άνθρωποι, τι πρέπει να γίνει».

Πελεγκρίνι:Ύψιστη προτεραιότητα η προστασία των εξωτερικών συνόρων

«Η ύψιστη προτεραιότητα αυτήν την στιγμή είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων. Πρώτα πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε αυτό και μετά να συνεχίσουμε να συζητούμε τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης», σημείωσε με τη σειρά του ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Πέτερ Πελεγκρίνι.

Ρούτε: Η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση νέας αύξησης του αριθμού των μεταναστών

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας δήλωσε: «Η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση νέας αύξησης του αριθμού των μεταναστών…». «Δεν περιμένω συνολική συμφωνία για την μετανάστευση στην σύνοδο, αλλά σημαντικά πρώτα βήματα…Συμφωνίες για την μετανάστευση όπως αυτή με την Τουρκία είναι εφικτές και αλλού», κατέληξε ο Μαρκ Ρούτε.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook