Αλλάζει όνομα το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια – «Σύμβολο φιλίας μεταξύ των δύο χωρών»

Σε ένα ακόμη δείγμα καλής θέλησης προχωράει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, καθώς το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο κοσμεί την κεντρική πλατεία της γείτονας χώρας θα αλλάξει όνομα και «θα γίνει σύμβολο φιλίας μεταξύ των δύο χωρών».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου των Σκοπίων, δεν πρόκειται να υπάρξει κατεδάφιση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά μετονομασία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μποσνιακόφσκι ανέφερε ότι το άγαλμα του Μακεδόνα στρατηλάτη που κοσμεί την κεντρική πλατεία των Σκοπίων θα παραμείνει στη θέση του, αλλά θα αλλάξει όνομα και πλέον θα ονομάζεται «Ο πολεμιστής του αλόγου».

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο ίδιος, την ίδια τύχη θα έχουν και όλα τα υπόλοιπα αγάλματα που είχαν κατασκευαστεί στο πλαίσιο του σχεδίου «Σκόπια 2014».

«Τα μνημεία που απεικονίζουν τον ελληνικό πολιτισμό ως ιστορική κληρονομιά του κόσμου θα αναγνωρίζονται ως τέτοια. Θα μετονομάσουμε σε “Πολεμιστή του αλόγου” τον Μέγα Αλέξανδρο και θα εξηγήσουμε ότι είναι μέρος της ελληνικής αρχαίας περιόδου, που ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Δεν θα υπάρξει κατεδάφιση, το άγαλμα θα γίνει σύμβολο φιλίας μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας. Δεν ντρεπόμαστε να αποκαλούμε τα μνημεία με το όνομά τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μποσνιακόφσκι.