Πολλές είναι οι αλλαγές στο νόμο-Πρόγραμμα Βελτίωσης visa waiver και Αποτροπής Ταξιδίων Τρομοκρατών (Act 2015), οι οποίες τίθενται σε ισχύ από σήμερα Πέμπτη στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας των Συνόρων και των Τελωνείων, υποδέχεται περισσότερους από 1 εκατ. επιβάτες που φτάνουν στις ΗΠΑ καθημερινά και είναι δεσμευμένη να διευκολύνει τα νόμιμα ταξίδια και να διατηρεί τον υψηλότερο βαθμό ασφάλειας και προστασίας των συνόρων.

Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, ταξιδιώτες που ανήκουν στις κάτωθι κατηγορίες δεν δικαιούνται πια να ταξιδεύουν ή να εισέρχονται στις ΗΠΑ με το καθεστώς του visa waiver (VWP):

1. Οι υπήκοοι χωρών VWP που ταξίδεψαν, ή έχουν βρεθεί στο Ιράν, το Ιράκ, το Σουδάν και τη Συρία από την 1η Μαρτίου 2011 και μετά, με την εξαίρεση ταξιδίων διπλωματικής φύσης ή στρατιωτικού σκοπού.

2. Υπήκοοι χωρών VWP οι οποίοι είναι επίσης υπήκοοι του Ιράν, του Ιράκ, του Σουδάν και της Συρίας.

Αυτά τα άτομα θα εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να αιτούνται βίζας χρησιμοποιώντας τη συμβατική διαδικασία μετανάστευσης στις πρεσβείες και τα προξενεία.

Για αυτούς που χρειάζονται βίζα για επείγουσες ιατρικές, επαγγελματικές, ανθρωπιστικές υποθέσεις για τις ΗΠΑ, οι πρεσβείες και τα προξενεία είναι έτοιμα να διεκπεραιώσουν αιτήσεις σε γρήγορο χρόνο.

Από τις 21 Ιανουαρίου 2016, ταξιδιώτες οι οποίοι είναι αυτή τη στιγμή κάτοχοι ισχύουσας έγκρισης ηλεκτρονικού συστήματος ταξιδίων (ESTA) και οι οποίοι έχουν προηγουμένως δηλώσει ότι έχουν διπλή υπηκοότητα σε μία από τις παραπάνω χώρες, σύμφωνα με τις αιτήσεις ESTA, χάνουν την έγκριση αυτή.

Σύμφωνα με τον καινούριο νόμο, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας μπορεί να μην εφαρμόσει αυτούς τους περιορισμούς, αν κρίνει ότι μια τέτοια απαλλαγή είναι προς το συμφέρον της εφαρμογής του νόμου, ή της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Οι κατηγορίες των ταξιδιωτών που μπορεί να δικαιούνται αυτή την απαλλαγή περιλαμβάνουν:

1. Άτομα που έχουν ταξιδέψει στο Ιράν, το Ιράκ, το Σουδάν, τη Συρία εκ μέρους διεθνών οργανισμών, περιφερειακών οργανισμών και κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε επίσημη αποστολή.

2. Άτομα που έχουν ταξιδέψει στις παραπάνω χώρες εκ μέρους ανθρωπιστικών ΜΚΟ σε επίσημη αποστολή.

3. Άτομα που έχουν ταξιδέψει στις ίδιες χώρες ως δημοσιογράφοι για ρεπορτάζ.

4. Άτομα που έχουν ταξιδέψει στο Ιράν για νόμιμους επιχειρηματικούς σκοπούς σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης (14 Ιουλίου 2015).

5. Άτομα που έχουν ταξιδέψει στο Ιράκ για νόμιμους επαγγελματικούς σκοπούς.

Το αν οι αιτούντες ESTA, θα λαμβάνουν απαλλαγή ή όχι, θα αποφασίζεται κατά περίπτωση. Επιπλέον, θα συνεχίζεται να ερευνάται, αν οι απαλλαγές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από άτομα διπλής υπηκοότητας της Συρίας, του Ιράκ, του Ιράν και του Σουδάν.

Ο ταξιδιώτης ο οποίος λαμβάνει ειδοποίηση ότι δεν δικαιούται πια να ταξιδεύει με το καθεστώς VWP, δικαιούται ακόμη να ταξιδέψει στις ΗΠΑ με μια βίζα μη μετανάστη, που θα εκδίδεται από αμερικανική πρεσβεία ή προξενείο. Αυτοί οι ταξιδιώτες πρέπει να εμφανιστούν για συνέντευξη και να αποκτήσουν βίζα στο διαβατήριό τους, σε αμερικανική πρεσβεία ή προξενείο, πριν ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.

Ο καινούριος νόμος δεν απαγορεύει τα ταξίδια ή την είσοδο στις ΗΠΑ, και η μεγάλη πλειοψηφία των ταξιδιωτών VWP δεν θα επηρεαστεί απ’ αυτό το νόμο.

Μία επικαιροποιημένη αίτηση ESTA με πρόσθετες ερωτήσεις είναι προγραμματισμένο να εκδοθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου, για να διευθετήσει εξαιρέσεις για διπλωματικούς και στρατιωτικούς σκοπούς ταξιδίων που προβλέπονται από τον νόμο.

Πληροφορίες για αιτήσεις βίζας μπορούν να βρεθούν στο travel.state.gov.

Οι τωρινοί κάτοχοι ESTA συνιστάται να ελέγξουν το καθεστώς του ESTA πριν ταξιδέψουν, στην ιστοσελίδα esta.cbp.dhs.gov

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας