Σφοδρή ήταν η κριτική που επιφύλασσε ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούζνιεκς, αναφερόμενος διεξοδικά στην στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσφυγική κρίση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Ο κ. Μούζνιεκς κατέδειξε την «καταστροφική» όπως είπε πολιτική στον τρόπο χειρισμού μεταναστών και προσφύγων, προειδοποιώντας πως «αν η πορεία της δράσης τους δεν αλλάξει, οι αξίες και οι αρχές που κατοχυρώνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα χάσουν κάθε νόημα».

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στους “3.600 ανθρώπους” που έχασαν τη ζωή τους για να φτάσουν στην “ασφάλεια και την προστασία της Ευρώπης”, πιστεύοντας πως “οι ζωές τους και η αξιοπρέπειά τους μετρούσε στην Ευρώπη”. Όμως, “η Ευρώπη τους απογοήτευσε και συνεχίζει να το κάνει”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ν. Μούζνιεκς υπογράμμισε πως η άφιξη ενός “πρωτοφανούς” αριθμού μεταναστών και η “μεγάλη αύξηση” στις αιτήσεις ασύλου σίγουρα αποτέλεσε “πρόκληση” για πολλά κράτη μέλη.

Ωστόσο, συνεχίζοντας τη σκληρή γλώσσα είπε πως “η απάντηση που υιοθέτησαν τόσο τα κράτη μέλη ξεχωριστά όσο και η ΕΕ ήταν σε γενικές γραμμές μη ικανοποιητική από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανέγερση φραχτών από ορισμένα κράτη-μέλη, την αλλαγή της νομοθεσίας για το άσυλο και τη μετανάστευση, “καθιστώντας μερικές φορές έγκλημα την παράτυπη είσοδο και την παραμονή”, στην κράτηση των μεταναστών, στις επαναπροωθήσεις και την αστυνομική βία.

“Η αντιμεταναστευτική ρητορική έχει διαποτίσει το δημόσιο και πολιτικό διάλογο” τόνισε ο Μούζνιεκς και χαρακτήρισε αυτήν την προσέγγιση “λανθασμένη” συμπληρώνοντας ότι προκαλεί “άσκοπη ταλαιπωρία των ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά και που έχουν ήδη περάσει πολύ τραυματικές εμπειρίες και από επικίνδυνες διαδρομές σε αναζήτηση προστασίας”.

“Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση” είπε και κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να αλλάξουν προσέγγιση, βασιζόμενες στις αξίες της ‘αλληλεγγύης” και της “ανεκτικότητας” στις οποίες “δεσμεύτηκαν” όταν εντάχθηκαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

“Θα πρέπει να καταλάβουν ότι η κατάσταση εκείνων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη σήμερα δεν είναι διαφορετική από εκείνη των πατέρων και των μητέρων μας, οι οποίοι, όχι τόσο παλιά, έφυγαν για γλιτώσουν από πολέμους, διώξεις, βασανιστήρια ή φτώχεια. Θα πρέπει να σχεδιάσουν πιο ανθρώπινες πολιτικές που βελτιώνουν τις συνθήκες υποδοχής, διευκολύνουν την ασφαλή διέλευση και την πρόσβαση στο άσυλο, καθώς και προωθούν την αποτελεσματική ενσωμάτωση στις κοινωνίες υποδοχής”, είπε ο Επίτροπος και απευθυνόμενος σε όλους τους Ευρωπαίους, ζήτησε να επανορθώσουν απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

“Διαφορετικά, θα προκαλέσουμε περισσότερη δυστυχία, θα προδώσουμε την κληρονομιά μας και θα εγκαταλείψουμε την ταυτότητά μας ως ηπείρου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων’, κατέληξε ο Επίτροπος.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας