Οι αφγανικές μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν τούρκους εκπαιδευτικούς ως «Γκιουλενιστές»

Στη σύλληψη ενός αφγανού και τριών τούρκων εκπαιδευτικών προχώρησαν οι αφγανικές αρχές καθώς φέρονται να συνδέονται με μία “ύποπτη” οργάνωση, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής των αφγανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η κίνηση ενάντια της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Afghan Turk CAG Educational (ATCE), που διαχειρίζεται τα σχολεία, φέρεται να εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας που πραγματοποιεί η Τουρκία εναντίον των υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μουσουλμάνου ιεροκήρυκα, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Ο Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες.

Η ATCE, που υποστηρίζει ότι είναι μια ανεξάρτητη οργάνωση, διαχειρίζεται σχολεία σε αρκετές πόλεις, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Καμπούλ, της Μαζάρ-ι-Σαρίφ, της Κανταχάρ και της Χεράτ και δραστηριοποιείται στο Αφγανιστάν από το 1995.
«Περίπου στις 07:00, τέσσερις από τους εκπαιδευτικούς μας, που ταξίδευαν σε δύο διαφορετικά αυτοκίνητα, συνελήφθησαν από (τις αφγανικές μυστικές υπηρεσίες)», δήλωσε ο πρόεδρος της ATCE Χουμάν Ερντογάν.

Άλλοι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών πήγαν αργότερα στο κοντινό σχολείο θηλέων της οργάνωσης, αναζητώντας ακόμη έναν εκπαιδευτικό, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της οργάνωσης, οι άνδρες παρουσιάστηκαν ως μέλη της NDS, της αφγανικής υπηρεσίας αντικατασκοπίας.

Η NDS και η αφγανική κυβέρνηση δεν απάντησαν άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)