21-04-2021

Το ISIS εκτοξεύει απειλές εναντίον του Ριάντ

Με επιθέσεις απείλησε τη Σαουδική Αραβία η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, διότι «συνωμοτεί με τους σταυροφόρους», μετά την ανακοίνωση του βασιλείου ότι δημιουργεί μια στρατιωτική συμμαχία αποτελούμενη από 34 ισλαμικές χώρες εναντίον της τρομοκρατίας.

Σε μια εβδομαδιαία έκδοσή του σχετικά με τις στρατιωτικές του δραστηριότητες, το ISIS  καταφέρεται με ύβρεις όπως «ηλίθιοι και ανόητοι» εναντίον των ηγετών των 34 χωρών-μελών της συμμαχίας που ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν ανακοίνωσε ότι θα εδρεύει στο Ριάντ, θα συντονίζει κοινές πρωτοβουλίες και θα χορηγεί βοήθεια για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε όλο τον ισλαμικό κόσμο.

«Αλλάχ επιτρέποντος, αυτή η συμμαχία θα σημάνει την αρχή της κατάρρευσης των κυβερνήσεων τυράννων [και] καταπιεστών στα εδάφη του Ισλάμ», αναφέρεται σε ένα άρθρο στην περιοδική έκδοση αυτή του ISIS υπό τον τίτλο «Η συμμαχία των κατάπληκτων συμμάχων του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν».

Η σύγχυση που επικρατεί σχετικά με τον ρόλο της εν λόγω συμμαχίας, ακόμη και στις χώρες που συγκαταλέγονται στα μέλη της, έχει δημιουργήσει πολλές αμφιβολίες για την πρωτοβουλία, που γενικά θεωρείται μια προσπάθεια από μέρους της Σαουδικής Αραβίας να εντείνει την προσπάθειά της να αναλάβει την ηγεσία στον σουνιτικό κόσμο και να αντιπαρατεθεί στο σιιτικό Ιράν.

Άλλο άρθρο στην ίδια έκδοση των τζιχαντιστών καταφέρεται εναντίον της συμμετοχής διαφόρων οργανώσεων Σύρων ανταρτών στη σύνοδο πολιτικών και ένοπλων οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης στο Ριάντ. Το δεύτερο άρθρο αναφέρει ότι το γεγονός πως συμμετείχαν στη σύνοδο απέδειξε πως οι ηγέτες τους είναι «άπιστοι».

Η Σαουδική Αραβία έχει πληγεί από μια σειρά αιματηρών εφόδων ενόπλων και βομβιστικών επιθέσεων φέτος, πολλές εκ των οποίων πιστεύεται ότι διέπραξε το Ισλαμικό Κράτος.

Η τζιχαντιστική οργάνωση επικρίνει με σφοδρότητα τους άρχοντες πολλών βασιλείων του Κόλπου και θεωρείται πως προσπαθεί να ανακινήσει συγκρούσεις μεταξύ σιιτών και σουνιτών και μεταξύ μουσουλμάνων και πιστών άλλων θρησκειών στην Αραβική Χερσόνησο με απώτερο στόχο να ανατρέψει τις μοναρχίες της περιοχής. Έχει καλέσει επανειλημμένα τους νεαρούς σουνίτες σαουδάραβες να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον διάφορων στόχων, περιλαμβανομένων των μειονοτικών σιιτών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ