20-04-2021

Χιλιάδες Πολωνοί διαδηλώνουν για να “υπερασπιστούν τη Δημοκρατία”

Οι δρόμοι τόσο της Βαρσοβίας, όσο και 20 ακόμη μεγάλων πόλεων της Πολωνίας, κατακλύστηκαν για σήμερα από χιλιάδες ανθρώπους που διαδήλωσαν για να «υπερασπιστούν τη Δημοκρατία» που θεωρούν ότι απειλείται από τους συντηρητικούς του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, οι οποίοι κυβερνούν την χώρα περίπου ένα μήνα.

Οι διαδηλωτές με συνθήματα όπως «θα υπερασπισθούμε τη Δημοκρατία», «θα υπερασπισθούμε το Σύνταγμα», «θα υπερασπισθούμε το (Συνταγματικό) Δικαστήριο», συγκεντρώθηκαν  μπροσά από το Κοινοβούλιο στη Βαρσοβία, όπου το κυβερνών κόμμα του Κατσίνσκι, Νόμος και Δικαιοσύνη (PIS) έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Απολαμβάνουμε τις ελευθερίες μας και θα πολεμήσουμε για να τις υπερασπιστούμε» δήλωσε ο Ματέους Κιγιόβσκι, ιδρυτής της Επιτροπής Προάσπισης της Δημοκρατίας (KOD), ενός κινήματος πολιτών που συστάθηκε για να αντιταχθεί στις απόπειρες πολιτικοποίησης από το κυβερνών κόμμα του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ένας αξιωματούχος της δημοτικής αρχής της Βαρσοβίας έκανε λόγο για 20.000 διαδηλωτές.

Το κίνημα KOD διοργάνωσε διαδηλώσεις στις πολλές μεγάλες πόλεις, ιδίως στο Λούμπλιν (ανατολικά), το Γκντασκ (βόρεια) και το Πόζναν (δυτικά).
Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ο αριθμός των διαδηλωτών στο Πόζναν υπολογίζεται σε 4.000, όπως και στο Γκντανσκ.

Η σύγκρουση σχετικά με το Σύνταγμα της Πολωνίας ξέσπασε όταν το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), το οποίο κατήγαγε σαρωτική νίκη στις εκλογές του Οκτωβρίου, διόρισε πέντε νέα μέλη επί του συνόλου των 15 στο Συνταγματικό Δικαστήριο, μια κίνηση που προκάλεσε θύελλα επικρίσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης, των μέσων ενημέρωσης αλλά και απλών πολιτών.

Το περασμένο Σάββατο, 50.000 διαδηλωτές είχαν βγει στους δρόμους της Βαρσοβίας φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Δημοκρατίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ