13-04-2021

Σταϊνμάιερ: Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αναφερόμενος και στην προσφυγή της κυβέρνησης της Σλοβακίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της κατανομής προσφύγων, δήλωσε πως «η Ευρώπη είναι μια κοινότητα δικαίου, στην οποία σημαίνει κάτι ο λόγος που έδωσες, ενώ αν δεν γίνεται διαφορετικά, τότε πράγματα λύνονται νομικά με τον προβλεπόμενο τρόπο».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Γερμανός υπουργός στο στο περιοδικό “Der Spiegel” που κυκλοφορεί σήμερα, τόνισε:

“Η Σλοβακία έτσι το θέλει. Αυτοί όμως που αρνούνται, πρέπει να γνωρίζουν ποιο είναι το διακύβευμα και για αυτούς: τα ανοιχτά σύνορα στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι μονόδρομος”.

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις του Γενικού Διευθυντή της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ, η απειλή με οικονομικές συνέπειες για όσους αρνούνται να συνεργαστούν “είναι ο λάθος δρόμος”. “Πάντα υποστήριζα ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απειλείς, δεν εκβιάζεις. Οι φίλες χώρες στην Ανατολική Ευρώπη θα καταλάβουν σύντομα ότι κάθε σύγχρονη χώρα που θέλει να επιβιώσει στην παγκοσμιοποίηση, δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στην μετανάστευση”, δήλωσε ο κ. Αλτμάιερ στο περιοδικό “Focus”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ