20-04-2021

Νέα τραγωδία ανοικτά της Τουρκίας με 18 νεκρούς πρόσφυγες

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ένα σκάφος που είχε προορισμό την Κάλυμνο, βυθίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανοικτά των δυτικών ακτών της Τουρκίας, οδηγώντας στο θάνατο 18 πρόσφυγες.

Το πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε πως ακόμη 14 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους Σύροι, Ιρακινοί και Πακιστανοί, κατάφεραν να διασωθούν από την τουρκική ακτοφυλακή.

Οι διασωθέντες νοσηλεύονται με υποθερμία και η κατάστασή τους κρίνεται ως σοβαρή από τις υγειονομικές αρχές, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Οι μετανάστες είχαν αναχωρήσει από την τουρκική παραθαλάσσια πόλη Μποντρούμ (Αλικαρνασσός) στη διάρκεια της νύχτας με ένα παλιό σκάφος που ανατράπηκε και βυθίστηκε δύο ναυτικά μίλια από τις τουρκικές αρχές, σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων.

Από τις αρχές του έτους, περισσότεροι από 650.000 πρόσφυγες ξεκίνησαν το θαλάσσιο ταξίδι από την Τουρκία με προορισμό τα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Την ίδια περίοδο περισσότεροι από 500 ανάμεσά τους, στη μεγάλη πλειονότητά τους παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης.

Η Άγκυρα και οι Βρυξέλλες κατέληξαν στα τέλη Νοεμβρίου σε συμφωνία που προβλέπει τη χορήγηση βοήθειας ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ προς την Τουρκία σε αντάλλαγμα για τη δέσμευσή της να ελέγξει καλύτερα τα σύνορά της και να συνεργαστεί στη μάχη κατά των διακινητών που επιχειρούν από τις ακτές της.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ