23-04-2021

Ο Ομπάμα κάλεσε τον Ερντογάν να αποσύρει τα στρατεύματά του από το Ιράκ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός Πρόεδρος τον κάλεσε να αναλάβει πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης της έντασης με το Ιράκ και κυρίως να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα από την ιρακινή επικράτεια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας, ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στην ανάγκη η Τουρκία να «σεβαστεί την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε την Τρίτη «την πλήρη απόσυρση» των τουρκικών δυνάμεων από τα εδάφη του Ιράκ.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού Κράτους χαιρέτισε επιπλέον «τη συμβολή» της Τουρκίας στον στρατιωτικό συνασπισμό που μάχεται εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης σχετικά με «την εντατικοποίηση της συνεργασίας στο θέμα της Συρίας» επισημαίνοντας τις «κοινές προσπάθειες με στόχο την ενίσχυση της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης και την αύξηση της πίεσης προς το Ισλαμικό Κράτος, όπως επίσης τη συνέχιση των προσπαθειών με στόχο την επίτευξη μέσω διαπραγματεύσεων μιας λύσης στην κρίση».

Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συμφώνησαν απόψε στη Νέα Υόρκη επί ενός αμερικανο- ρωσικού σχεδίου ψηφίσματος με στόχο την ειρήνη στη Συρία. Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου, επισημαίνεται στο κείμενο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ