18-04-2021

Κορονοϊός: «Δε θα υπάρχουν διακρίσεις με το πιστοποιητικό εμβολιασμού» – Τι δήλωσε ο επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ

Ο Ντιντιέ Ρέιντερς, ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ότι το πιστοποιητικό δε θα αντικαθιστά το διαβατήριο

Για το θέμα του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού εναντίον του κορονοϊού, τοποθετήθηκε ο επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ντιντιέ Ρέιντερς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Όπως υπογράμμισε, «το ψηφιακό πιστοποιητικό θα διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρχουν διακρίσεις».

Ο ίδιος, μίλησε στη συνέχεια για το τι θα περιλαμβάνει ένα τέτοιο πιστοποιητικό, διευκρινίζοντας πως «δεν θα έχει μόνο πληροφορίες για τον εμβολιασμό, αλλά επίσης θα καλύπτει και όποιον έχει αντισώματα έχοντας αναρρώσει από την ασθένεια ή όποιον έχει υποβληθεί σε τεστ».

Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ρέιντερς ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για διαβατήριο αλλά για πιστοποιητικό και «δεν θα μπορεί κάποιος να περάσει τα σύνορα μόνο με το πιστοποιητικό» (δεν αντικαθιστά δηλαδή το διαβατήριο).

Προς έγκριση στις 17 Μαρτίου το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Ο στόχος είναι μία κοινή κατεύθυνση προς το ασφαλές άνοιγμα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την άτυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας για τον κορονοϊό, υπογραμμίζοντας ότι πάει για τις 17 Μαρτίου η έγκριση του σχεδίου για μετακινήσεις.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι λίγο νωρίτερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μια πρόταση τον Μάρτιο για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού, ενώ την Πέμπτη (25/02) υπήρξαν διαφωνίες για το θέμα ανάμεσα στους «27» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον κορονοϊό.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ