20-02-2021

Κορονοϊός: Ελπιδοφόρα νέα από τον ΠΟΥ – Τα μειωμένα κρούσματα προσφέρουν ανάπαυλα στην Ευρώπη

Για πρώτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού μέσα σε μία εβδομάδα είναι μικρότερος του ενός εκατομμυρίου

Αισιόδοξα προέκυψαν τα νέα από την ενημέρωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καθώς όπως έγινε γνωστό η μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ευρώπη, είχε ως αποτέλεσμα μια ανάπαυλα στις Αρχές, οι οποίες πλέον έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τις απαντήσεις τους στην πανδημία αλλά και να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας τους. Αυτό, ανακοίνωσε η αρμόδια περιφερειακή διεύθυνση του ΠΟΥ, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου.

Πτώση στον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων

Για πρώτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού που έχουν καταγραφεί μέσα σε μία εβδομάδα είναι μικρότερος του ενός εκατομμυρίου στο σύνολο των 53 χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΟΥ (περιλαμβάνει και ορισμένες χώρες της κεντρικής Ασίας).

Τα νέα κρούσματα μειώθηκαν για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα, αν και ο αριθμός τους παραμένει «αυξημένος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε, επισημαίνοντας ότι «οι νέοι θάνατοι μειώθηκαν επίσης για τρίτη διαδοχική εβδομάδα».

«Όταν τα κρουσματα της Covid-19 βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε πολλές χώρες, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή, οι υγειονομικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να επικεντρωθούν στην αξιολόγηση και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της απάντησής τους στον ιό», δήλωσε ο Κλούγκε.

«Μπορούμε να επικεντρωθούμε στους τομείς που είχαν παραμεληθεί»

Η αρμόδια διεύθυνση του ΠΟΥ υπενθυμίζει πως οι υπηρεσίες υγείας, όπως οι φροντίδες κατά του καρκίνου ή τα προγράμματα εμβολιασμού παιδιών, επλήγησαν σκληρά από την πανδημία της Covid-19. Η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων επιτρέπει έτσι να επικεντρωθούμε στους τομείς που είχαν παραμεληθεί στη διάρκεια της πανδημίας, εξήγησε ο Κλούγκε.

«Αυτή είναι επίσης η ώρα να προετοιμάσουμε τις υπηρεσίες υγείας μας για να αρχίσουν να λειτουργούν και πάλι κανονικά, να επεξεργαστούν στρατηγικές και να παρέχουν υπηρεσίες υγείας πέραν της απάντησης στην Covid-19», δήλωσε.

Σύμφωνα με μια μελέτη την οποία επικαλέσθηκε ο Χανς Κλούγκε, «σε μία περίοδο 12 εβδομάδων το 2020, περίπου 28,5 εκατομμύρια προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις χρειάστηκε να ματαιωθούν εξαιτίας της Covid-19».

Στο βαθμό που εμβολιάζεται το υγειονομικό προσωπικό, «η ικανότητα διαχείρισης των καθυστερήσεων των χειρουργικών επεμβάσεων που αναβλήθηκαν, των χημειοθεραπειών που ματαιώθηκαν και των εκστρατειών εμβολιασμού που διακόπηκαν αυξάνεται επίσης», εξήγησε ο διευθυντής. Παράλληλα, ο Κλούγκε αναφέρθηκε στα νέα μεταλλαγμένα στελέχη κορονοϊού, που ανησυχούν τους επιστήμονες λόγω της αυξημένης μεταδοτικοτητας τους, λέγοντας πως αποτελούν «επιπλέον προκλήσεις», όμως «όλα μπορεί να τεθούν υπό έλεγχο».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ