23-04-2021

Η ΕΕ έδωσε «χέρια» και με τη Moderna για επιπλέον 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου για κορονοϊό

Οι παραδόσεις άρχισαν τον Ιανουάριο με στόχο μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουν παραδοθεί 10 εκατομμύρια δόσεις, αν και έχουν υπάρξει μερικές καθυστερήσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως κατέληξε σε συμφωνία και με τη Moderna για την προμήθεια φέτος 150 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου της κατά της Covid-19, διπλασιάζοντας σχεδόν τον αριθμό των δόσεων που έχει εξασφαλίσει για το 2021 απ’ αυτή την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας.

Βάσει της συμφωνίας, η οποία επιβεβαίωσε πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί τη Δευτέρα από το Ρόιτερς, η ΕΕ έχει επίσης επιλογή να αγοράσει άλλες 150 εκατομμύρια δόσεις την ερχόμενη χρονιά.

Η ΕΕ έχει ήδη κλείσει για φέτος 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna. Οι παραδόσεις άρχισαν τον Ιανουάριο με στόχο μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουν παραδοθεί 10 εκατομμύρια δόσεις, αν και έχουν υπάρξει μερικές καθυστερήσεις.

Deal και με BioNTech/Pfizer για άλλες 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου

Νωρίτερα σήμερα είχε γίνει γνωστό ότι ήρθαν σε συμφωνία οι φαρμακευτικές εταιρίες BioNTech και Pfizer από Γερμανία και ΗΠΑ, αντίστοιχα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την παράδοση επιπλέον 200 εκατ. δόσεων του εμβολίου κατά του κορονοϊού, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ επικαλούμενα και δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά.

Αυτές οι 200 εκατ. δόσεις, με τις οποίες ο συνολικός αριθμός δόσεων για την ΕΕ φτάνει τις 500 εκατ., αναμένεται να έχουν παραδοθεί μέσα στο 2021 με 75 εκατ. εξ αυτών να δίνονται στην ΕΕ μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

«Αναγνωρίζουμε ότι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό για να νικήσουμε αυτόν τον ιό και να ελέγξουμε την παγκόσμια πανδημία.

Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να υποστηρίξουμε την περαιτέρω ανάπτυξη εκστρατειών εμβολιασμού στην Ευρώπη και παγκοσμίως, επεκτείνοντας την παραγωγική ικανότητα.

Με αυτήν τη νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένουμε τώρα να παρέχουμε αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό τουλάχιστον 250 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πριν το τέλος του έτους», δήλωσε ο δήλωσε ο Αλμπερτ Μπουρλά, κληθείς να σχολιάσει τη συμφωνία μεταξύ των τριών πλευρών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ