19-04-2021

Συναγερμός στη Γουϊνέα: Πρώτοι θάνατοι από Έμπολα, μετά το 2016

Έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, άλλοι πέντε πολίτες θετικοί στον ιό - Για την αντιμετώπιση του, αναπτύχθηκαν αρκετά εμβόλια

Τουλάχιστον τρία άτομα νικήθηκαν από τον Έμπολα στη Γουινέα, με άλλα πέντε να είναι θετικά στον ιό, όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι της υγείας. Από το 2013 και μέχρι 2016 περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επιδημία Έμπολα της Δυτικής Αφρικής, η οποία ξεκίνησε στη Γουινέα.

Για την αντιμετώπιση του ιού, αναπτύχθηκαν αρκετά εμβόλια, τα οποία έκτοτε χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των εστιών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Ο Έμπολα μολύνει τους ανθρώπους μέσω της στενής επαφής με μολυσμένα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των χιμπατζήδων, ένα είδος νυχτερίδας και της αντιλόπης. Στη συνέχεια εξαπλώνεται μεταξύ ανθρώπων είτε με την άμεση επαφή με μολυσμένο αίμα, με τα σωματικά υγρά ή με τα όργανα είτε έμμεσα μέσω επαφής με μολυσμένα περιβάλλοντα.

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αφρική, Ματσίντσο Μοέτι, έγραψε στο Twitter ότι ο ΠΟΥ ανεβάζει επίπεδο στην ετοιμότητα και την ενδεχόμενη αντίδρασή του δεδομένης της πιθανής επανεμφάνισης του Έμπολα στη Γουινέα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, ανακοινώθηκε το τέλος της 11ης επιδημίας Έμπολα στην ιστορία του Κονγκό. Αυτό είχε κάνει γνωστό ο υπουργός Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Η ασθένεια αυτή είχε μολύνει 130 ανθρώπους ενώ στοίχησε τη ζωή σε 55.

(πληροφορίες από naftemporiki.gr, BBC)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ