20-01-2021

Βελγικές εταιρείες φέρονται να πούλησαν όπλα που κατέληξαν στα χέρια του ISIS

Εταιρείας με έδρα την περιοχή της Βαλλονίας (γαλλόφωνο Βέλγιο) πούλησαν όπλα στη Σαουδική Αραβία, τα οποία αργότερα βρέθηκαν στα χέρια τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία του Βελγίου.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα L’ Écho, η Σαουδική Αραβία διατηρεί άψογες εμπορικές σχέσεις με τη Βαλλονία ( γαλλόφωνο Βέλγιο), όπως αναφέρει έκθεση για την πώληση όπλων για το έτος 2014 η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή του Κοινοβουλίου της Βαλλονίας για τον έλεγχο των αδειών όπλων.

Την προηγούμενη χρονιά, η κυβέρνηση της Βαλλονίας χορήγησε 49 άδειες εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούσαν πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά, εμπορικής αξίας ύψους 397 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι τετραπλάσιο σε σχέση με το 2013. Τη Σαουδική Αραβία ακολουθούν το Κατάρ (11 άδειες) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (13 άδειες).

Εκτός της Σαουδικής Αραβίας, η εν λόγω έκθεση επισημαίνει μια πραγματική αύξηση στην πώληση όπλων από την περιοχή της Βαλλονίας. Συνολικά, η Βαλλονία έχει χορηγήσει 1251 άδειες. Ήδη, βουλευτές επισημαίνουν ότι η Βαλλονία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και διερωτώνται αν είναι πρέπει να εξάγει η Βαλλονία όπλα προς τη Σαουδική Αραβία, μια χώρα που χρηματοδοτεί το ISIS.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ