22-01-2021

Τουρκία: «Τέλος» στην ανάπτυξη στρατευμάτων στο Ιράκ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, η Άγκυρα σταμάτησε να αναπτύσσει στρατεύματα στην περιοχή Μπασίκα του βόρειου Ιράκ, πριν από δύο μέρες, μετά τη διαμαρτυρία της Βαγδάτης, ενώ εκδήλωσε την βούλησή της να μην πράξει το οτιδήποτε που θα μείωνε την εδαφική κυριαρχία του Ιράκ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται:

«Είναι απαράδεκτο να θεωρείται ότι η Τουρκία θα προέβαινε σε μια κίνηση που θα αποδυνάμωνε την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, κάτι για το οποίο η Τουρκία έχει ιδιαίτερη ευαισθησία», ενώ σε άλλο σημείο σημειώνεται:

«Εξαιτίας της ευαισθησίας που εξέφρασαν οι αρχές του Ιράκ, οι φίλοι και αδερφοί μας, διακόψαμε την ανάπτυξη δυνάμεων στην Μπασίκα πριν από δύο ημέρες».

Νωρίτερα σήμερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως η Άγκυρα δεν θα αποσύρει τα στρατεύματα που βρίσκονται ήδη εκεί, μετά την απαίτηση της Βαγδάτης να αποσυρθούν οι στρατιώτες που στάλθηκαν σε μια περιοχή κοντά στην Μοσούλη, που κατέχει το Ισλαμικό Κράτος.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως η πιο πρόσφατη ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ εντάσσεται σε μια αποστολή για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ιρακινών δυνάμεων. Η ιρακινή κυβέρνηση υποστηρίζει πως ποτέ δεν προσκάλεσε τη δύναμη αυτή και θα προσφύγει στα Ηνωμένα Έθνη, εάν δεν αποσυρθεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ