19-04-2021

Ο Ερντογάν ζητά σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 – Τι επιζητά (video)

Πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Μέρκελ και του «Σουλτάνου» για τα «θετικά βήματα» της Άγκυρας

Την επιθυμία του να οργανωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους μια σύνοδος Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε τη Δευτέρα (08/02) στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία αναμένει από την πλευρά του «αξιόπιστες πράξεις» για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε την επιθυμία του να οργανωθεί μια σύνοδος Τουρκίας-ΕΕ πριν από τη λήξη της πορτογαλικής προεδρίας» ανέφερε η τουρκική προεδρία μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν νωρίτερα οι δύο ηγέτες.

Ο Ερντογάν, δήλωσε επίσης στη Μέρκελ ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να διατηρήσει «θετικό» πνεύμα στις σχέσεις της με την ΕΕ.

Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ με Ερντογάν για τα «θετικά βήματα» της Τουρκίας

Τα πρόσφατα «θετικά μηνύματα» και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο χαιρέτισε η Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας νωρίτερα τη Δευτέρα (8/2) μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, η Καγκελάριος τόνισε ότι «είναι σημαντικό να επιτευχθεί πρόοδος στα διαφιλονικούμενα θέματα στο πλαίσιο του διαλόγου», ενώ επαναβεβαίωσε «την σημασία σταθερών και εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας».

Όπως επισήμανε ο κ. Ζάιμπερτ, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν διμερή και διεθνή θέματα, αλλά και οι προκλήσεις της πανδημίας.

Διερευνητικές επαφές Ελλάδας Τουρκίας

Εν τω μεταξύ, ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία στις 25/01, που διήρκεσε συνολικά 3,5 ώρες, πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία, σε μία από τις δεκάδες αίθουσες του παλατιού των Σουλτάνων, το Ντολμά Μπαχτσέ, τη Δευτέρα (25/01), με διπλωματικές πηγές «μιλούν» για μια καλή αρχή…

Ο Ερντογάν, άλλωστε, είχε εκφράσει πως είναι θετικός στην ιδέα συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «σε όλες τις συνομιλίες που είχαμε με τους Ευρωπαίους κρατήσαμε πάντα θετική προσέγγιση στο θέμα της συνάντησής μας με τον κύριο Μητσοτάκη και την Ελλάδα».

Βέβαια, ο τούρκος ηγέτης είχε δημιουργήσει το ανάλογο κλίμα πριν από τις διερευνητικές επαφές: «καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει τις δραστηριότητες των τελευταίων ετών που αυξάνουν την ένταση, όπως τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και την παράνομη δράση της στο ζήτημα των νησιών», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του προς τους πρέσβεις της ΕΕ στην Άγκυρα, ανέφερε μεταξύ άλλων, συνεχίζοντας την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Οι δυο αντιπροσωπείες είχαν διακόψει, μάλιστα, τις συζητήσεις για 4,5 χρόνια. Όπως αναμενόταν δεν πραγματοποιήθηκαν δηλώσεις έπειτα από την ολοκλήρωση των συνομιλιών, αλλά, με μία λιτή ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προανήγγειλε τη συνέχιση του διαλόγου με τον 62ο γύρο επαφών στην Αθήνα.

Σύνοδος Κορυφής: Τον Μάρτιο οι κυρώσεις στην Τουρκία

Υπενθυμίζεται, ότι στη στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου 2020, οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για τη συνεχή προκλητική συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες ωστόσο θα είναι ήπιου χαρακτήρα. Έτσι, οι όποιες σκληρότερες αποφάσεις θα παρθούν τον ερχόμενο Μάρτιο, ώστε να φανεί και ποια θα είναι η στάση του νέου αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν απέναντι στον Ερντογάν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ